BERGENSJAKK

Alf Øverås er død

Vi har mottatt følgende minneord om Alf Øverås fra Øystein Brekke:

Alf Øverås 1935-2021
av Øystein Brekke, 27.12.2021

Alf Øverås i 1987
Alf Øverås i 1987
(Foto: Ragnar Edvardsen)

Sjakkvennen og tidligere president I Norges Sjakkforbund fra 1981 til 83, Alf Øverås døde 18. desember i Trondheim, 86 år gammel.

Alf Øverås var født på Otterøy ved Namsos 18. mai 1935 og flyttet litt lenger nord til Kolvereid i 1948. Der ble han med i Kolvereid Sjakklubb som var utenfor Norges Sjakkforbund. Fra 1957 ble Alf student i Trondheim og kom med i Arnold Eikrems Sjakklubben Jarl og var også med å stifte en studentsjakklubb.

Som utdannet sivilingeniør reise han tidlig i 1962 til Canada med drømmen om å emigrere. Etter tre år i Toronto flyttet Alf i 1965 til Seattle i USA der han i fire år var med i «Boeing Chess Club» og tydelig hadde blitt en bra spiller. Han vant turneringen «Western Washington Open» og slo Paul Keres i en simultanoppvisning i Vancouver.

I slutten av 1969 gikk veien hjem til Norge igjen, med jobb på Kongsberg og medlemskap i Våpenfabrikken Sjakklubb. I 1972 var klubbene i byen slått sammen til Kongsberg og Våpenfabrikken Sjakklubb, og Alf Øverås bidro til at klubben kvalifiserte seg til NM-finalen for lag etter seier på førstebord over Tønsbergs tidligere norgesmester Ernst Rojahn.

Året før hadde Alf vunnet klasse 1 i Landsturneringen i Skien og hevdet seg i de kommende årene bra som mesterspiller. I 1977 flyttet han til Svelvik og begynte i Drammens Schakklub der han var med i de neste 30 årene. Han ble klubbmester i 1981 og var også formann i en periode.

I 1980 ble Alf Øverås turneringssjef i Norges Sjakkforbund og året etter president i to år til 1983. I årene 1983-85 var han president i Nordisk Sjakkforbund fram til Nordisk turnering på Gjøvik. Som Norges Sjakkforbunds første generalsekretær fra 1982 minnes jeg med glede min første sjef Alf med en ryddig og behagelig stil.

På 80- og 90-tallet var Alf Øverås ansatt på National Industri i Drammen, senere ABB, blant annet som EDB-sjef i en del år.

Det ble noen mindre tid til sjakkturneringer, men Alf deltok til sammen i 20 landstuneringer fra 1970 til 2003. På 80-tallet var han også med i postsjakk med en delt førsteplass i øverste klasse i NM, men tapt stikkamp mot Einar Hatlebakk. Som pensjonist var han naturlig blant Norges fremste seniorspillere, og fikk en tredjeplass i seniorklassen i NM 2002 som beste.

Alf Øverås var en dyktig mann i norsk sjakk på flere plan. Utenom sjakken var han aktiv i tennis og golf og gikk i fjellet. I de aller siste årene flyttet han «hjem» til Trøndelag og deltok i Trondheim Sjakkforening til og med sist høst inntil sykdommen dessverre tok overhånd.

Øystein Brekke