BERGENSJAKK

VM i hurtigsjakk 2021 – dag 2

Firouzja klarte ikke å stoppe Carlsen
Firouzja klarte ikke å stoppe Carlsen
(Foto: Michał Walusza)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk 2021GM Magnus Carlsen (2842) har nå tatt ledelsen alene i VM i hurtigsjakk i Polen. Andre spilledag ga 3 poeng på 4 runder etter bl.a. viktige seire mot to av de største konkurrentene.

Dagen startet med remis mot GM Baadur Jobava (GEO 2679) i sjette runde. Den eksentriske georgieren spilte denne gang svært solid med hvit, og ingen av spillerne fikk reelle vinstsjanser. Carlsen gikk flere ganger ut av trekkgjentakelser i sluttspillet, men måtte til slutt innfinne seg med poengdeling.

I syvende runde ventet hvit mot GM Alireza Firouzja (FRA 2656), 18-åringen som av mange regnes som Carlsens naturlige arvtaker. Hvit hadde lenge en liten fordel, som ble større etter Firouzjas 22…Tg5?!. Carlsen sto klart best en periode, men fikk ikke noe håndfast før svart svekket kongestillingen med 33…g5?!. Dette viste seg etterhvert å gi avgjørende svekkelser, og etter 38 trekk var partiet i praksis over. Firouzja sjanglet videre i 15 trekk til før han ville innse at det var over.

Etter 7 runder ledet Carlsen og GM Alexander Grischuk (RUS 2763) med 6 poeng. Disse to møttes følgelig i åttende runde, i det som ble et svært interessant parti. Carlsens 22…f6? viste seg å være en dårlig ide. Verdensmesteren hadde trolig oversett at tårnet hans ble fanget, så han måtte gi tårn for løper. Det viste seg uansett å bli bra kompensasjon, da Grischuk i sin vanlige tidsnød spilte unøyaktig.
Svart fikk inititativet, og en farlig fribonde på d2 gjorde at Grischuk måtte spille nøyaktig. Dette klarte han fint, og resultatet ble et rent tårnsluttspill med bonde over til russeren. Dette hadde selvsagt Carlsen ingen problemer med å holde til remis.

Duda måtte også bite i gresset mot Carlsen
Duda måtte også bite i gresset mot Carlsen
(Foto: Michał Walusza)

Etter åttende runde hadde Carlsen og Grischuk fått selskap av GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2801) på delt førsteplass med 6½ poeng. Dagens siste parti ble dermed Carlsen – Duda på førstebord.

Duda med svart valgte den uvanlige Nimzovichvarianten i Sicliansk. Denne regnes ikke som spesielt bra, og Carlsen fikk en behagelig fordel i midtspillet. Så valgte han nok feil plan, for Duda fikk aktivisert dronningen og det ble en svært uklar stilling. Resultatet ble et sluttspill hvor Carlsen hadde springer og to bønder mot tårn. Det viste seg snart at det var hvit som hadde sjansene, siden Duda ikke fikk aktivisert tårnene sine. Polakken holdt balansen til trekk 41, da Carlsen tok over for godt og kom to bønder over i et tårnsluttspill. Dette vant han uten problemer, selv om Dudas fribønder så farlige ut.

Etter 9 av 13 runder topper Carlsen åpen klasse med 7½ poeng. Deretter følger Grischuk, GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2593) og GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2798) med 7, mens det er ni spillere på 6½. Blant disse er Duda, Firouzja, GM Hikaru Nakamura (USA 2836) og GM Fabiano Caruana (USA 2770).

Tari og Stuvik Holm er begge på 50%
Tari og Stuvik Holm er begge på 50%
(Foto: Michał Walusza)

Nest best av de norske spillerne er GM Aryan Tari (2542) og IM Kristian Stuvik Holm (2409) på 4½ poeng, mens GM Johan-Sebastian Christiansen (2522) har 4. Regjerende norgesmester Stuvik Holm har høyest ratingprestasjon (2540) etter seire mot GM Stelios Halkias (GRE 2576) og GM Rinat Jumabayev (KAZ 2562) på andre spilledag.
Se alle de norske deltakernes resultater hos Chess-Results.

Kvinneklassen har spilt 8 runder. GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2515) virker utilnærmelig, og med sine 7½ poeng er hun halvannet poeng foran sekstetten WIM Assel Serikbay (KAZ 2023), GM Humpy Koneru (IND 2483), IM Polina Shuvalova (RUS 2400), GM Kateryna Lagno (RUS 2545), IM Gulnar Mammadova (AZE 2388) og IM Bibisara Assaubayeva (KAZ 2369) på 6 poeng. Hvis noen skal stoppe Kosteniuk må det nok bli regjerende hurtigsjakkverdensmester Koneru i tiende runde.

Mesterskapet avsluttes tirsdag med de fire siste rundene. Planlagt start er kl. 15.00, 16.15, 17.30 og 18.45. Carlsen har i tiende runde svart mot 17-årige Abdusattorov. Direktesendte partier kan bl.a. finnes hos Chess24 (åpen klasse | kvinneklasse). NRK sender direkte på NRK1 fra kl. 14.40.

Se også omtale hos NRK og VG.