BERGENSJAKK

VM i hurtigsjakk 2021 – dag 1

En bra start for Carlsen i VM i hurtigsjakk
En bra start for Carlsen i VM i hurtigsjakk
(Foto: Rafał Oleksiewicz)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk 2021GM Magnus Carlsen (2842) har fått en uvanlig god start på VM i hurtigsjakk i Polen. 4½ poeng på de 5 første partiene gir delt førsteplass i åpen klasse sammen med GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2801) og GM Baadur Jobava (GEO 2679). Carlsen bruker vanligvis litt tid på å komme i gang, og innledet med 4 av 5 i forrige mesterskap i 2019. Året før tapte han sine to første partier og sto med 3 av 5 etter første dag.

Første runde ble et maratonparti med hvit mot GM Merab Gagunashvili (GEO 2538), hvor Carlsen etter 104 trekk klarte å vinne et sluttspill som var remis ved beste spill. Deretter kom dagens eneste poengdeling, med svart i et jevnt parti mot GM Samvel Ter-Sahakyan (ARM 2573).

Tredje runde ble forsinket, da Carlsen ble plassert på feil bord. Grunnet TV-sendingen pleier verdensmesteren alltid å spille på bord en, men nå var han plassert på bord 11. Her var det ikke kamera, og man vurderte å flytte partiet til bord 1 og dermed forskyve 10 andre partier. Løsningen ble til slutt at det ble satt opp et kamera på bord 11. Carlsen lot seg ikke påvirke av dette, og vant enkelt et tårnsluttspill med bonde over mot GM Aleksey Dreev (RUS 2621).

Motstander i fjerde runde var GM Harsha Bharathakoti (IND 2484). Etter en lang taktisk sekvens i midtspillet vant Carlsen materiell og tok hele poenget. Dagens siste parti var med svart mot GM Alexei Shirov (ESP 2702). Dette ble dagens største utfordring, og Shirov hadde nok klar fordel rundt trekk 20. Fordelen forsvant etter unøyaktig spill, og man fikk et sluttspill som burde endt remis. Som vanlig spilte Carlsen mest nøyaktig i sluttspillet, og Shirov gjorde en avgjørende feil i tidsnød i trekk 56.

Et halvpoeng bak trioen i tet finner vi 13 spillere med 4 poeng. De mest kjente navnene i denne gruppen er GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2798), GM Alexander Grischuk (RUS 2763), GM Anish Giri (NED 2767) og GM Alireza Firouzja (FRA 2656). Andrerangerte GM Hikaru Nakamura (USA 2836) og femterangerte GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2773) har begge avgitt tre remiser og står med 3½ poeng. GM Fabiano Caruana (USA 2770) er på samme poengsum etter bl.a. tap mot junioren GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2593) i tredje runde.

Christiansen tok et halvpoeng fra Karjakin i første runde
Christiansen tok et halvpoeng fra Karjakin
i første runde
(Foto: Michał Walusza)

Av de øvrige norske spillerne er GM Aryan Tari (2542) best med 2½ poeng, mens GM Johan-Sebastian Christiansen (2522) og IM Kristian Stuvik Holm (2409) begge har 2 poeng. Tari har tapt mot to sterke stormestre og tatt 2½ av 3 mot lavere ratet motstand. Christiansen spilte i første runde remis med svart mot tidligere VM-utfordrer GM Sergey Karjakin (RUS 2757). Nordmannen hadde avgjørende fordel et par trekk før slutt, men hadde nok for lite tid på klokken til å finne vinsten. Stuvik Holm hadde tøff motstand i fem stormestre, men vant ett parti, mot GM Evgeny Postny (ISR 2454) i tredje runde.
Se alle de norske deltakernes resultater hos Chess-Results.

Kvinneklassen spilte fire runder første dag. I tet med 4 poeng finner vi GM Valentina Gunina (RUS 2499) og GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2515), mens det er fire spillere på 3½. Førsterangerte GM Kateryna Lagno (RUS 2545) gikk på et tap i andre runde og står med 3 poeng.

Mandag spilles det fire runder med planlagt start kl. 15.00, 16.15, 17.30 og 18.45. Carlsen har i dagens første runde svart mot Jobava. Direktesendte partier kan bl.a. finnes hos Chess24 (åpen klasse | kvinneklasse). NRK sender direkte på NRK1 fra kl. 14.40.

Se også omtale hos NRK, VG og Chess24.