BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 4. runde

Herrelaget slo Finland i fjerde runde
Herrelaget slo Finland i fjerde runde
(Foto: Mark Livshitz)

EM for landslag 2023fjerde runde av EM i sjakk for landslag tok det norske herrelaget endelig sin første seier, med solide 3½-½ mot Finland. Kvinnelaget på sin side tapte 1½-2½ mot Island.

GM Magnus Carlsen (2829) kom fint ut av åpningen med svart mot 21-årige IM Toivo Keinanen (FIN 2527) og hadde klar fordel rundt 40 trekk. Tårnsluttspillet som senere oppsto var remis ved beste spill, men Keinanen forsvarte seg ikke optimalt og Carlsen førte partiet til seier. Han er dermed oppe i 3½ poeng på 4 partier.

GM Aryan Tari (2620) var lenge bonde over mot IM Vilka Sipila (FIN 2429), men motstanderen hadde full kompensasjon med sine aktive brikker. Til slutt valgte finnen feil plan, og da Tari endelig fikk aktivisert tårnene sine hadde han ingen problemer med å ta sin første seier i turneringen.

IM Elham Amar (2584), som hadde sitt tredje svarte parti på rad, var lenge under press fra IM Tapani Sammalvuo (FIN 2381). Amar ofret en kvalitet som finnen senere ga tilbake før partiet endte med remis. Matchens korteste part var på fjerdebord, hvor IM Tor Fredrik Kaasen (2471) vant uten problemer mot FM Oliver Wartiovaara (FIN 2270).

I denne runden var det toppoppgjør i Åpen klasse mellom lederlagene Tyskland og Polen. Denne endte 2-2, og dermed kunne Armenia ta steget opp på delt førsteplass med seier i sin match mot Israel. De tre i toppen har 7 lagpoeng, mens Serbia, Nederland, Kroatia, Romania, England, Italia og Hellas alle har 6 lagpoeng.
Danmark, Sverige og Island på 4 lagpoeng er best av de nordiske landene. Norge har 3 poeng, Finland 1 og Færøyene 0 poeng.

De norske kvinnene tapte mot Island
De norske kvinnene tapte mot Island
(Foto: Mark Livshitz)

Kvinneklassen var det Norge mot Island. Her tok islendingene førstebordet, hvor WIM Olga Prudnykova (ISL 2273) vant med svart mot WIM Olga Dolgova (2218). Ingrid Skaslien (1941) slo WFM Hallgerdur Thorsteinsdottir (1943), mens Monika Machlik (2081) spilte remis mot WGM Lenka Ptacnikova (ISL 2079). Det ble likevel islandsk lagseier da Hanna B. Kyrkjebø (1912) tapte på fjerdebord.

Etter fire runder i kvinneklassen leder Frankrike, Aserbajdsjan og Tyskland med 7 lagpoeng. Deretter følger Serbia, Bulgaria og Armenia med 6 poeng.
Sverige og Island er beste nordiske lag med sine 2 lagpoeng, mens Norge har 1 poeng og Finland 0.

Femte runde spilles onsdag kl. 15.00. I Åpen klasse skal Norge ha svart på førstebord mot Moldova, som har GM Ivan Schitco (MDA 2503) på førstebord.
I kvinneklassen blir det bunnoppgjør mellom Norge og Finland.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).