BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 3. runde

Norge med et skuffende tap mot Island
Norge med et skuffende tap mot Island
(Foto: Mark Livshitz)

EM for landslag 2023Motgangen fortsetter for de norske lagene i EM i sjakk for landslag. Herrelaget tapte svært skuffende 1½-2½ mot Island i tredje runde, mens kvinnelaget ble knust 4-0 av Israel.

GM Magnus Carlsen (2829) ser ut til å være den eneste på herrelaget i noenlunde form. Eksverdensmesteren hadde full kontroll mot GM Hjorvar Steinn Gretarsson (ISL 2518), og vant greit etter å ha kommet godt ut av åpningen med hvit. GM Aryan Tari (2620) fikk fri denne runden etter å ha startet med ½ av 2. Dermed var det IM Elham Amar (2584) som forsvarte andrebordet mot GM Hannes Stefansson (ISL 2518). Amar holdt balansen lenge, men bukket til slutt under i sluttspillet.

GM Lars Oskar Hauge (2498) spilte et solid parti mot GM Vignir Vatnar Stefansson (ISL 2483) på tredjebord. Etter 44 trekk endte det med poengdeling uten at noen av partene hadde hatt vinstsjanser. På fjerdebord gjorde IM Tor Fredrik Kaasen (2471) sin mesterskapsdebut etter å ha stått over de to første rundene. Kaasen kom greit ut av åpningen med svart mot IM Hilmir Freyr Heimisson (ISL 2377), men sluttspillet som oppsto viste seg klart mest behagelig for islendingen. Etter et langt forsvarsparti måtte Kaasen til slutt resignere.

Øverst på tabellen i Åpen klasse er Polen og Tyskland med maksimale 6 lagpoeng. Deretter følger Israel, Nederland, Armenia og Romania med 5 poeng.
Island er beste nordiske lag med 4 lagpoeng, mens Danmark og Sverige har 2 poeng. Norge og Finland er blant de nederste lagene med sitt ene lagpoeng, men vi har i det minste poengløse Færøyene bak oss.

Israel ble for sterke for det norske kvinnelaget
Israel ble for sterke for det norske kvinnelaget
(Foto: Mark Livshitz)

Kvinneklassen var Norge sjanseløse mot Israel, og tapte 0-4. IM Marsel Efroimski (ISR 2448) slo WIM Olga Dolgova (2218) på førstebord, mens de andre norske spillerne var Monika Machlik (2081), Hanna B. Kyrkjebø (1912) og Marte B. Kyrkjebø (1811).

Frankrike og Aserbajdsjan leder kvinneklassen med 6 lagpoeng foran Tyskland og Ungarn med 5.
Sverige er beste nordiske lag med 2 poeng, mens Norge har 1 poeng. Island og Finland er begge uten lagpoeng så langt.

Se også omtale av mesterskapet hos Chess.com.

Fjerde runde spilles tirsdag kl. 15.00. I Åpen klasse skal Norge ha svart på førstebord mot Finland, den svakeste motstanderen så langt. Finland er uten stormestre og har IM Toivo Keinanen (FIN 2527) på toppbordet.
I kvinneklassen skal Norge møte Island i det som trolig blir en jevn match.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).