BERGENSJAKK

EM for landslag 2023 – 5. runde

Norge måtte nøye seg med 2-2 mot Moldova
Norge måtte nøye seg med 2-2 mot Moldova
(Foto: European Chess Union)

EM for landslag 2023Det norske herrelaget var favoritter mot Moldova i femte runde av EM i sjakk for landslag. Likevel var det Moldova som var nærmest seieren før det endte uavgjort 2-2.
Kvinnelaget tok endelig sin første lagseier, med 2½-1½ i det nordiske oppgjøret mot Finland.

GM Magnus Carlsen (2829) prøvde seg med en skarp Kongeinder med svart mot GM Ivan Schitco (MDA 2503), men fikk aldri vinstsjanser. Et ganske så feilfritt parti fra begge parter endte remis etter 43 trekk.

IM Tor Fredrik Kaasen (2471) sto klart best etter åpningen mot FM Jegor Lashkin (MDA 2457) før han ga bort det meste av fordelen. Etterhvert spilte Kaasen seg opp igjen og førte partiet på fjerdebord til seier. Moldova utlignet på tredjebord hvor de på papiret hadde sin beste spiller, GM Victor Bologan (MDA 2574). Han viste seg for sterk for GM Lars Oskar Hauge (2498), og vant et langt sluttspill med tårn og springere.

På stillingen 1½-1½ gjensto bare partiet mellom GM Aryan Tari (2620) og IM Andrei Macovei (MDA 2446). Tari var klar favoritt, men i trekk 41 gjorde han en stor feil i en ellers lik stilling. Svart fikk et kraftig angrep og sto snart til vinst med kvalitet over. Problemet for Macovei var at han hadde brukt mye tid, og med få sekunder på klokken mistet han tråden og lot Tari berge remis. Dermed ble det uavgjort 2-2, et nytt skuffende resultat for det norske herrelaget.

Etter fem runder av Åpen klasse er Tyskland alene i tet som de eneste med 9 lagpoeng. Serbia, Romania, Nederland og England står med 8 poeng, mens Polen, Armenia og Ungarn har 7. Sverige på 6 lagpoeng er beste nordiske lag, mens Danmark, Norge og Island har 4. Færøyene står med 2 og Finland med 1 poeng.

Toppoppgjør i kvinneklassen mellom Aserbajdsjan og Tyskland
Toppoppgjør i kvinneklassen
mellom Aserbajdsjan og Tyskland
(Foto: European Chess Union)

Kvinneklassen spilte Norge mot Finland. WFM Anastasia Keinanen (FIN 2211) sørget for finsk seier på førstebord mot WIM Olga Dolgova (2218). Norge tok likevel lagseieren da Monika Machlik (2081) og Marte B. Kyrkjebø (1811) vant sine partier mens Ingrid Skaslien (1941) spilte remis.

Etter fem runder i kvinneklassen leder Frankrike og Aserbajdsjan med 9 lagpoeng foran Bulgaria med 8. Deretter følger Nederland, Tyskland, Georgia og Hellas med 7 poeng.

Sverige på 4 lagpoeng er beste nordiske lag foran Norge med 3, Island med 2 og Finland med 0 poeng.

Spillerne har nå en fridag før sjette runde fredag kl. 15.00. I Åpen klasse skal Norge ha hvit på førstebord mot Sveits, som har GM Nico Georgiadis (SUI 2556) øverst. I kvinneklassen spiller Norge mot Tsjekkia.

Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).