BERGENSJAKK

Ny verdensmester – av Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum la søndag 30. april ut følgende tekst på Facebook:

Ny verdensmester
av Hans Olav Lahlum

Så er en VM-kamp over og en ny historisk verdensmester kåret! Etter 7-7 på langsjakkpartiene fulgte tre høyspente og imponerende velspilte remiser i hurtigsjakken – før Ding med de sorte brikkene altså spilte hardt på vinst og vant et dramatisk fjerde hurtigsjakkparti. Nepo spilte mye bedre enn i sin første VM-kamp og unngikk den store kollapsen som noen trodde skulle gjenta seg, men Ding var tøffest og kaldest i de avgjørende situasjonene mot slutten av kampen. Selv om Ding aldri ledet VM-kampen før etter siste parti var det sett gjennom mine briller en fortjent seier – etter den mest underholdende VM-kampen på veldig mange år.

Med dette slutter i dag, 30. april 2023, den nær ti år lange epoken hvor norske Magnus Carlsen var både verdensmester og nummer én på verdensrankingen. Fra og med nå er han «bare» verdens høyest rangerte sjakkspiller. Det er tankevekkende paralleller til Kasparovs brudd med FIDE i 1993, men likevel en ganske unik situasjon i sjakkens historie. Kasparov forsøkte å ta med seg VM-tittelen ut av verdenssjakkforbundet, mens Carlsen frivillig abdiserte som verdensmester. Fischer ga sant nok fra seg verdensmestertittelen uten å stille til returkamp i 1975, men sammenligninger dit blir lite relevante fordi Carlsen har spilt og etter alt å dømme fortsatt vil spille mye sjakk de neste årene.

Det blir spennende å se hvor veien herfra går videre for verdensener Carlsen, verdensmester Ding og sjakksporten for øvrig. Situasjonen med en verdensmester som ikke er anerkjent som verdens sterkeste sjakkspiller er langt fra ny i sjakkens historie, og Ding er da i hvert fall nå udiskutabelt anerkjent som en av verdens tre beste sjakkspillere. Så er det selvsagt godt nytt at historiens beste sjakkspiller fortsetter som turneringsspiller selv om han har lagt opp som verdensmester i langsjakk. Magnus Carlsen er fortsatt aldri beseiret i en VM-kamp og vil nok forbli anerkjent som verdens beste sjakkspiller så lenge han beholder en klar førsteplass på ratinglisten.

Nepo-Ding 2023 ble i hvert fall en demonstrasjon av hvor spennende og underholdende en VM-kamp i langsjakk fortsatt kan være. Og man kan håpe på at en historisk verdensmester fra Kina ytterligere vil øke interessen for sjakk i Asia. Selv om Nepo har krav på all respekt både som sjakkspiller og menneske, ville det også vært ny verdensrekord i dårlig timing å få en russer som ny verdensmester i sjakk våren 2023. Det kunne egentlig ikke gått så mye bedre med årets VM – gitt de krevende forutsetningene om at verdens beste sjakkspiller ikke ønsket å forsvare sin tittel der. GRATULERER til Ding – og lykke til videre også til Carlsen og sjakksporten!