BERGENSJAKK

VM-matchen 2023 – Ding Liren ny verdensmester

Ding Liren tar over tronen fra Carlsen
Ding Liren tar over tronen fra Carlsen
(Foto: FIDE / Stev Bonhage)

VM-matchen 2023GM Ding Liren (CHN 2788) er Magnus Carlsens arvtaker som verdensmester i langsjakk. Den 30-årige kineseren vant omspillet i VM-matchen mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2795) med 2½-1½. Dermed har Kina begge VM-titlene i denne disiplinen. Kvinneverdensmesteren GM Wenjun Ju (CHN 2550) har holdt tittelen siden 2018, og blir senere i år utfordret av en annen kineser, GM Tingjie Lei (CHN 2554).

Omspillet i VM-matchen besto av fire runder hurtigsjakk, hvor de tre første endte remis. Det var skarpe partier, men uten spesielle vinstsjanser til noen av spillerne.

I det fjerde og avgjørende partiet hadde Nepomniachtchi hvit, og han gikk igjen for en Spansk åpning med d3. Nepomniachtchi begravet sin egen løper med det originale 13.Lb1 fulgt av 14.b3. Svart sto noe bedre etter dette, men han ble for utålmodig og etter mange avbytter var stillingen utjevnet.

I trekk 46 så partiet ut til å gå mot remis, da Ding Liren overraskende stoppet motstanderens sjakker ved å gå inn i en binding med 46…Tg6!?. Stillingen var fortsatt i balanse, men bare to trekk senere kom den avgjørende feilen fra Nepomniachtchi. Ding Liren fikk fjernet bindingen og aktivisert brikkene, og med to farlige fribønder førte han partiet til seier.

Se også omtale hos Chess24, Chess.com og FIDE.