BERGENSJAKK

VM i Fischer Random 2022 – semifinaler

Carlsen tapte semifinalen mot Nepomniachtchi
Carlsen tapte semifinalen mot Nepomniachtchi
(Foto: FIDE / David Llada)

VM i Fischer Random 2022GM Magnus Carlsen (2856) tapte semifinalen i VM i Fischer Random mot GM Ian Nepomniachtchi (FID 2793) på tross av seier i det første matchpartiet. Nepomniachtchi går nå videre til VM-finale mot GM Hikaru Nakamura (USA 2768), mens Carlsen må nøye seg med bronsefinale mot GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2713).

I det første partiet mot Nepomniachtchi sto Carlsen til vinst rett fra åpningen, da russeren gjorde en stygg feil allerede i trekk 13. Carlsen sto lenge til vinst etter dette, men Nepomniachtchi kjempet seg tilbake i sluttspillet og hadde noen muligheter til å berge remis før nye feil sikret seieren til Carlsen.

Carlsen hadde lenge en lovende, men svært komplisert stilling i parti to. Så kom en stor feil i trekk 31, som mistet to bønder. Etter dette hadde Nepomniachtchi ingen problemer med å utligne matchen. I det tredje partiet rokerte spillerne hver sin vei. Carlsens konge viste seg mest utsatt, og Nepomniachtchi fikk et sterkt angrep som raskt avgjorde partiet.

Nå måtte Carlsen vinne med svart i det fjerde og siste partiet. Nepomniachtchi hadde ingen store problemer med å holde balansen, og da Carlsen ble desparat for å unngå remis slo Nepomniachtchi til og vant også dette partiet. Dermed ble det et svært skuffende matchtap for Carlsen, som brukte for mye tid i forhold til sin motstander.

Nakamura vant mot Abdusattorov
Nakamura vant mot Abdusattorov
(Foto: FIDE / David Llada)

I den andre semifinalen var Nakamura overlegen og vant knusende 3-0 mot unge Abdusattorov. Dermed ble begge de to vinnerne av forgruppene utslått, mens de to som endte på andreplass skal spille finale.

Mesterskapet avsluttes søndag med finale, bronsefinale og matcher om lavere plasseringer. Disse går over fire partier med antatt start kl. 16.00, 17.15, 18.45 og 20.00 norsk tid. Partiene kan følges hos bl.a. Chess24 og Lichess. NRK har sending på NRK 1 og nrk.no fra kl. 15.40.

Les mer om mesterskapet hos NRK og VG.

Finale og bronsefinale  
Nakamura - Nepomniachtchi
Carlsen - Abdusattorov

Semifinaler              
Abdusattorov - Nakamura    0.0-3.0
Carlsen   - Nepomniachtchi 1.0-3.0

Gruppe A                  
1. GM Nodirbek Abdusattorov UZB 2713 10/12
2. GM Ian Nepomniachtchi  FID 2793  7
3. GM Wesley So       USA 2774  6
4. GM Hjörvar S. Grétarsson ISL 2533  1

Gruppe B                  
1. GM Magnus Carlsen    NOR 2856  9/12
2. GM Hikaru Nakamura    USA 2768  9
3. GM Vladimir Fedoseev   FID 2688  5
4. GM Matthias Bluebaum   GER 2647  1