BERGENSJAKK

EM for landslag 2021 – 1. runde

GM Frode Urkedal
GM Frode Urkedal
(Foto: Ole Christian Moen)

EM for landslag 2021Det norske laget i åpen klasse i EM for landslag fikk en kjempestart med seier 2½-1½ mot femterangerte England i første runde. Da passer det bra å hente fram Bjørge Lilleliens legendariske seierstale fra 1981.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2582) slo til med seier på førstebord mot GM Luke Mcshane (ENG 2667), og IM Lars Oskar Hauge (2490) fulgte opp på tredjebord ved å slå GM David Howell (ENG 2648). Dermed hadde Norge vunnet begge sine hvitpartier, og GM Benjamin Arvola Notkevich (2471) sitt halvpoeng mot IM Ravi Haria (ENG 2497) på fjerdebord var nok til matchseier. Da gjorde det ikke så mye at GM Frode Urkedal (2569) måtte ned på andrebord mot GM Gawain Jones (ENG 2654).

Norge – England var den eneste matchen i første runde hvor det lavest rangerte laget vant, men Georgia kapret et uventet lagpoeng etter 2-2 mot Nederland. Her vant GM Anish Giri (NED 2774) på førstebord mot GM Baadur Jobava (GEO 2582), men georgierne slo tilbake på de nederste bordene.

Fra første runde i EM for lag

Det norske laget i kvinneklassen fulgte opp med en en sterk seier 2½-1½ mot Serbia (2304), som var høyere ratet på alle bord. Edit Machlik (2087) og WFM Maud Rødsmoen (1953) vant på bord 3 og 4, mens Monika Machlik (2096) spilte remis på andrebord. Førstebordspiller WGM Olga Dolzhikova (2187) måtte gi tapt, men uansett ble det en fin lagseier også i denne klassen.

De fleste favorittlagene vant, men Sverige tok en overraskende lagseier 2½-1½ mot Frankrike.

Andre runde spilles lørdag kl. 15.00. I åpen klasse har Norge svart på førstebord mot Armenia. Denne motstanderen er ikke så sterk som den tradisjonelt har vært, siden Aronian nå har meldt overgang til USA. Kvinnelaget har hvit på førstebord mot Tyskland, en vanskelig motstander med ratingsnitt over 2300.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24: åpen klasse|kvinneklasse.