BERGENSJAKK

EM for landslag 2019 – 3. runde

Nederland har tre lagseire i åpen klasse
Nederland har tre lagseire i åpen klasse
(Foto: http://www.euro2019.ge/)

EM for landslag 2019Begge de norske lagene spilte uavgjort 2-2 i tredje runde av Europamesterskapet for landslag. Dette ble dermed den første runden hvor både herrelaget og kvinnelaget fikk poeng.

I Åpen klasse møtte Norge et sterkt lag fra Israel, som var høyere rangert på alle bord. Likevel var det Norge som presset for seier, og israelerne skal være svært fornøyd med at de slapp unna med 2-2.

Landslagsdebutant IM Benjamin Haldorsen (2440) ga Norge ledelsen med seier mot GM Tamir Nabaty (ISR 2658) på fjerdebord, mens GM Johan Salomon (2507) nøyde seg med remis i en fordelaktig stilling mot GM Ilia Smirin (ISR 2599).
På førstebord tapte GM Aryan Tari (2630) med svart mot GM Maxim Rodshtein (ISR 2684), men på stillingen 1½-1½ satt GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) igjen med stor fordel mot GM Evgeny Postny (ISR 2597) på andrebord. Dessverre viste det seg at sluttspillet med tårn mot springer ikke lot seg vinne, selv om Christiansen prøvde til trekk 137.

Enda en av de største favorittene måtte avgi lagpoeng i denne runden, da fjerderangerte Aserbajdsjan tapte mot Ukraina. Nå gjenstår bare tre lag med maksimalt antall lagpoeng. Dette er Armenia, Ukraina og Nederland på 6 poeng, mens England, Russland og Tyrkia alle har 5 poeng. Norge ligger midt i feltet på 23. plass med 3 lagpoeng.

Det norske kvinnelaget tok sitt første lagpoeng i tredje runde
Det norske kvinnelaget tok sitt første lagpoeng i tredje runde
(Foto: http://www.euro2019.ge)

I Kvinneklassen spilte Norge 2-2 mot Nord-Makedonia, et av få lag i klassen som er lavere rangert.
WFM Sylvia Johnsen (1898) vant overbevisende på tredjebord mot Ivana Manova MKD (1795), men det ble utligning på fjerdebord hvor Hanna B. Kyrkjebø (1949) tapte mot en høyere ratet spiller. Med remiser til Edit Machlik (2062) og Monika Machlik (2159) endte kampen dermed uavgjort.

På topp i kvinneklassen finner vi Georgia, Russland og Italia med 6 lagpoeng, mens Armenia og Ungarn har 5 poeng. Norge er nummer 31 med 1 lagpoeng.

Fjerde runde spilles søndag kl. 12.00 norsk tid (15.00 lokalt).
Herrelaget får en prestisjekamp mot jevngode Danmark, hvor førstebordet blir Tari hvit mot GM Mads Andersen (DEN 2601).
Kvinnelaget møter Sveits som blir svake favoritter.

Direktesendte partier kan følges hos Chess24: Åpen klasse|Kvinneklasse. Sendingen er med 15 minutters forsinkelse og starter dermed kl. 12.15.

Se også omtale av EM for landslag hos ChessBase.