BERGENSJAKK

VM i Fischer Random 2019 starter

Fra premieutdelingen i fjorårets uoffisielle VM i Fischer Random
Fra premieutdelingen i fjorårets uoffisielle VM i Fischer Random
(Foto: Lennart Ootes 2018)

VM i Fischer RandomI dag starter det første offisielle VM i Fischer Random på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Fischer Random (eller Chess960) er en sjakkvariant hvor offiserenes utgangsstilling trekkes før partiet, slik at det ikke finnes noen åpningsteori.

Magnus Carlsen er uoffisiell verdensmester etter at han slo Hikaru Nakamura i fjorårets mesterskap.

Carlsen er kvalifisert direkte til sluttspillet hvor han blir en av fire spillere. De andre tre er Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi og Wesley So, som har kvalifisert seg gjennom en stor onlineturnering hos Chess.com.

Mesterskapet spilles som semifinaler og finaler, hver over tre dager. På hver av de to første dagene spilles to partier med betenkningstid 45 minutter på 40 trekk og 15 minutter på resten. Avslutningsdagen har fire partier med 15 minutter pluss 2 sekunder pr. trekk og fire partier med 3 minutter pluss 2 sekunder pr. trekk.

De tre forskjellige tidskontrollene gir hhv. 3, 2 og 1 poeng for seier og det halve for remis.
Hvis stillingen i en match er uavgjort etter disse 12 partiene blir det et Armageddonparti for å kåre vinneren.

Lørdag var det trekning av første cuprunde, og her var regjerende mester Carlsen uheldig siden han trakk Caruana. Dette kan bli den moralske finalen, siden Carlsen og Caruana må regnes som de to største favorittene.

Søndag er det spillestart kl. 17.00, mens man starter kl. 17.30 mandag og tirdag.
Det blir sending på NRK1 med overgang til NRK2 senere på kvelden. Torstein Bae er NRKs ekspertkommentator.
Det blir også sending hos VG hvor Jon Ludvig Hammer styrer showet.
Partiene kan i tillegg følges hos Chess24 og flere andre steder.

Se forhåndsomtale hos NRK og Chess.com.

I anledning mesterskapet har NRK ved Askild Bryn og Odin Blikra Vea intervjuet Carlsen. Her snakker de bl.a. om VM-matchen mot Caruana, Kindred-saken, Offerspill Sjakklubb og VM i Fischer Random. Hele intervjuet på 49 minutter kan sees på NRKs nettsider.

Neste sak om VM i Fischer Random her hos Bergensjakk kommer onsdag 30. oktober, når semifinalene er ferdigspilt.