BERGENSJAKK

Carlsen – Caruana – parti 1

Carlsen måtte nøye seg med remis mot Caruana i første matchparti
Carlsen måtte nøye seg med remis mot Caruana i første matchparti
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018GM Magnus Carlsen var på vei mot en perfekt start på VM-matchen mot GM Fabiano Caruana (USA), men måtte til slutt nøye seg med remis etter 115 trekk og rundt 7 timers spill.

Etter 1.e4 fra Caruana endte spillerne opp i den velkjente Rossolimo-varianten i Siciliansk. Carlsen valgte en original plan i midtspillet og fikk etterhvert klar fordel med sin kontroll over de svarte feltene og et potensielt kongeangrep. Mellom trekk 33 og 40 hadde Carlsen trolig vinnende fordel, men valgte så feil plan da han ble utålmodig og gikk etter hvits c3-bonde. Dette førte til at Caruana slapp ut av tvangstrøyen og sluttspillet som oppsto var bare litt bedre for svart.

Etter 55 trekk var spillerne kommet inn i et tårnsluttspill med bonde over for Carlsen. Dette var teoretisk remis, men verdensmesteren fortsatte ikke uventet å prøve i ytterligere 60 trekk før han til slutt måtte oppgi vinstforsøkene.

The World is watching
«The World is watching»
(Foto: World Chess)

På den ene siden var det positivt at Carlsen så enkelt fikk vinststilling med svart, men på den annen side er det svært viktig å utnytte slike sjanser. Han får neppe mange av disse i løpet av matchen. Caruana fikk seg nok en støkk når han ble så lett nedspilt, men på den annen side holdt han remis og er ferdig med sitt første VM-parti hvor det sikkert er mye nerver.
Det er altså både positive og negative sider ved VM-starten for begge spillere.

Andre matchparti spilles lørdag kl. 16.00 norsk tid (15.00 lokalt) med Carlsen som hvit. Partiet kan følges hos arrangøren og bl.a. hos Chess24, ChessBomb, lichess og Sesse.

NRK sender på NRK1 fra kl. 15.45 med overgang til NRK2 kl. 19.00. Sendingen kan også følges på NRKs nettsider og i DAB-kanalen NRK Sport. IM Torstein Bae og IM Atle Grønn er NRKs hovedkommentatorer.

VGTV har studiosending fra Oslo med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, GM Simen Agdestein og Hans Olav Lahlum. Sendestart er kl. 15.15.

Les mer om første runde av VM-matchen hos Matt & Patt, Sjakkfantomet, Aftenposten, NRK (1|2), TV 2, VG, Chess24, ChessBase, Chess.com og TWIC.