BERGENSJAKK

VM-matchen Carlsen – Caruana starter

Fra pressekonferansen før VM-matchen
Fra pressekonferansen før VM-matchen.
Vi ser bl.a. FIDE-president Dvorkovich, Carlsen og Caruana
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018I dag er det tid for årets høydepunkt for sjakkinteresserte, VM-matchen mellom verdensmester GM Magnus Carlsen og utfordrer GM Fabiano Caruana (USA). Spillested er The College i bydelen Holborn i London. Nærheten til Norge gjør at det forventes mange norske tilskuere til matchen.

Carlsen er de flestes favoritt, men Caruana er definitivt den tøffeste VM-motstanderen Carlsen har møtt så langt. På ratinglisten skiller bare tre ratingpoeng, og hvis Caruana vinner matchen i løpet av langsjakkpartiene vil han overta ikke bare VM-tittelen, men også førsteplass på verdensrankingen. Dette er første gang siden 1990 (Kasparov – Karpov) at de to høyest ratede spillerne i verden møtes til VM-match.

Caruana har vist best form av disse to siste år, men Carlsen gjør det bra i innbyrdes oppgjør hvor han leder 10-5 i avgjorte langsjakkpartier. Carlsen har dessuten den utvilsomme fordelen at han har spilt tre VM-matcher tidligere.

Matchen spilles over 12 partier hvor den første til 6½ poeng vinner. Hvis det ender uavgjort 6-6 skal det spilles hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk for å kåre en vinner. I dette tilfellet vil Carlsen være klar favoritt, siden Caruana ikke er like sterk i disse disiplinene.

Etter trekningen på torsdagens åpningsseremoni ble det klart at Caruana har hvit i første og siste parti. Carlsen har bl.a. to hvite i runde 6 og 7. Carlsens mangager Espen Agdestein sa seg godt fornøyd med dette.

VGTVs paneldeltakere er klare for VM-matchen
VGTVs paneldeltakere er klare for VM-matchen
(Foto: VGTV)

Første parti spilles fredag kl. 16.00 norsk tid (15.00 lokalt). Partiet kan følges hos arrangøren og bl.a. hos Chess24, ChessBomb, lichess og Sesse.

NRK sender på NRK1 fra kl. 15.45 med senere overgang til NRK2. Sendingen kan også følges på NRKs nettsider og i DAB-kanalen NRK Sport. IM Torstein Bae blir som vanlig NRKs hovedkommentator, men det blir i tillegg diverse gjester i studio. IM Atle Grønn er på plass i London. Les mer om dette her.

VGTV har studiosending fra Oslo med GM Jon Ludvig Hammer, GM Simen Agdestein og Hans Olav Lahlum. Sendestart er kl. 15.15. Se detaljer her.

Les mer om VM-matchen hos Matt & Patt, Sjakkfantomet, Aftenposten,NRK, VG, Chess24, ChessBase, Chess.com og TWIC. Dessuten hadde GM Jonathan Tisdall en interessant sak om machen på Chess.com for et par dager siden: 13 Things To Know About The Carlsen vs Caruana World Chess Championship.