BERGENSJAKK

Litt fra FIDE-kongressen 2024

FIDEDe siste dagene av Sjakk-OL i Budapest ble det avholdt kongress i det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Den store saken her var om utestengelsen av Russland og Belarus skulle bli opphevet. Dette var foreslått av sjakkforbundet i Kirgisistan.

Forslaget viste seg å være sjanseløst, og fikk bare 21 av de 139 stemmene. I stedet ble det vedtatt at FIDE skulle høre med den internasjonale olympiske komite (IOC) om man kunne tillate deltakelse for sårbare grupper som eldre, barn under 12 år og funksjonshemmede. Norge og de andre nordiske landene stemte mot også dette forslaget, og foretrakk fortsatt full utestengelse.

En relatert sak var valget av leder i FIDE Ethics and Disciplinary Commission, som er sentrale i spørsmål om utestengelse. Her vant Yolander Persaud fra Guyana, som er kjent for å være kritisk til Russland og Belarus. Taperen var Daniel Florea, en nasjonalistisk politiker fra Romania som støtter Putin.

Et mindre kontroversielt tema var søknaden fra Grønland om medlemskap i FIDE. Denne ble samstemmig vedtatt, og dermed får det nordiske sjakkforbundet et nytt medlem.

Terjei Svensen har skrevet en lengre sak hos Chess.com om FIDE-kongressen: ‘Crushing Defeat’ For Russia, Belarus as FIDE Votes To Maintain Sanctions.
Se også FIDEs hjemmesider: Key Decisions from the 2024 FIDE General Assembly.