BERGENSJAKK

Per Manne er død

FM Per Manne døde brått og uventet på Geilo tirsdag 5. mars 2024 i en alder av 60 år.
Det blir bisettelse i Storetveit kirke i Bergen tirsdag 19. mars klokken 14.00.

De følgende minneordene er skrevet av John A. Kvamme med assistanse av Tore Brekke. Partikommentarene er ved Ivar Bern.
Se også minneord hos Bergensavisen og Bergens Tidende.
Det finnes dessuten en minneside hvor man kan skrive en hilsen.

Minneord til Per Manne
skrevet av John A. Kvamme og Tore Brekke

Per Manne
Per Manne (1963 – 2024)
(FOTO: NHHS)

For kort tid siden kom den triste beskjeden at vår gode sjakkvenn Per Manne døde plutselig og uventet i forbindelse med et utenbys arrangement i regi av arbeidsgiver, etter akutt innsettende sykdom.

Per begynte tidlig med sjakk, og meldte seg inn i Bergens Schakklub allerede på midten av 70-tallet, da han var tidlig i tenårene. Per oppnådde tidlig stor fremgang både lokalt og nasjonalt. I 1978 ble han norgesmester i 15-16 års klassen i turneringen som i dag benevnes NM for Ungdom (den gang benevnt NM i skolesjakk).

Under gymnastiden drev han sammen med to jevnaldrende sjakkamerater frivillig arbeid til gode for ungdomssjakken ved å produsere og utgi sjakkbladet Hordasjakken som var rettet mot barn og unge i Hordaland. Fra et kontor i Domkirkegaten ble bladet produsert, og parallelt med dette ble det etablert et sjakkbibliotek (formodentlig med bøker som tilhørte redaksjonen) hvor unge sjakkspillere kunne låne sjakkbøker. I 1982 vant Per uttakningsturneringen for juniorer og representerte deretter Norge i junior-VM (Danmark).

Etter at Per begynte på høyere utdanning ble satsing på sjakk nedprioritert, men han beholdt sin solide spillestyrke på mesternivå. Etter noen års passivitet gjenopptok han i år 1996 regelmessig sjakkspilling da sjakklubben SK96 ble stiftet, bestående av godt voksne spillere som i sjakklig forstand etter alt å dømme hadde sine beste år bak seg. Trodde vi i alle fall. Men det gjaldt ikke for Per som fire år senere gjorde et kanon-resultat i den internasjonale sjakkturneringen «Bergen Chess International 2000» med en ratingprestasjon på 2439, hvilket tilsvarte en plassering på topp-10 i Norgeseliten (aktive spillere med FIDE rating).

Vi lærte sjakkspilleren Per å kjenne som ambisiøs og hardtarbeidende. Dessuten visste vi at han hadde familie og arbeidet ved NHH med matematikk, og at han trivdes meget bra.

Etter hans bortgang har vi gjennom avisene blitt kjent med at han blant studenter og kolleger var en svært godt likt foreleser og ansett som en meget sterk pedagog.

Vi lærte mennesket Per å kjenne som alltid vennlig og positiv. Dette kom blant annet til uttrykk ved at han aldri sa nei til å stille opp i lagkamper for SK96 de årene klubben var aktiv i seriesjakken (1996-2020). I en årrekke spilte vi annethvert år bortekamper mot Førde, og så vidt jeg husker var Per sjåfør og spilte samtlige av disse matchene som krevde en hel dag inklusive reisetid. Under transporten ble det god tid til å fortelle historier og diskutere smått og stort, og Per var alltid en sterk bidragsyter – og alltid med en positiv undertone.

Foruten lagkamper for SK96 spilte Per også en del turneringer i Bergens Schakklub, også etter at han ble hovedmedlem i SK96. Foruten sitt sjakklige- og sosiale bidrag til Bergens Schakklub var han også med på å finansiere klubbens kjøp av egne lokaler i Rosenbergsgaten i 2011.

Per er allerede dypt savnet både som sjakkspiller og menneske. Våre tanker går til hans nærmeste familie.

Sjakkvenner fra Bergen

Minneparti Per Manne
av Ivar Bern

I løpet av sin lange sjakkarriere møtte Per alle de tre norske verdensmestrene. Det ble tap mot en ung Magnus Carlsen i Bergen Chess International 2002, og mot juniorverdensmester Aryan Tari i NM for klubblag i 2018.
Postsjakkverdensmester og klubbkamerat Ivar Bern (2379) ble imidlertid satt grundig på plass da de møttes i nest siste runde av Pers store turnering Bergen Chess International 2000.

Vi går inn i partiet etter hvits trekk 22.h5. Per (sort) har hatt fordel helt siden åpningen, og viser nå at initiativet på dronningfløyen er mye farligere enn hvits spede forsøk på motangrep på kongefløyen.
Bern - Manne, år 2000
22…Sxe5 [Per innleder operasjoner bak fiendens linjer. Dette avbyttet gir La6 tilgang til d3–feltet.] 23.fxe5 Ld3! 24.Lg4?! [24.Sb3 yter bedre motstand, men både 24…Sc4 og 24…Lf8 er fordelaktig for sort.] 24…Sc4 25.Sxc4? [25.Le2 er nødvendig.] 25…Dxc4 [25…dxc4! er enda sterkere, med poenget 26.Dxb4? Da7! som truer slag på både d4 og e5. 27.Tf4 kan møtes med 27…h6!! som åpner alle sluser på kongefløyen.] 26.Le3 Tec8 27.hxg6?! [27.h6 er seigere, da det gir sort anledning til å gå i fellen 27…Lxe5?? 28.Tc1! som vinner for hvit.] 27…hxg6 28.b3?! [Svekker c3–feltet, noe Per utnytter nådeløst.] 28…Le4+ 29.Lf3?
Bern-Manne, år 2000
29…Dd3! 30.Kg2 Tc3! 31.Lxe4 Dxe4+ 32.Tf3 Lxe5! 33.dxe5 d4 og verdensmesteren kastet inn beltet. (0–1).