BERGENSJAKK

VM i hurtigsjakk 2023 – dag 2

Carlsen misset en god sjanse mot Keymer
Carlsen misset en god sjanse mot Keymer
(Foto: FIDE)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk 2023GM Magnus Carlsen (2818) vant bare ett parti på andre dag av VM i hurtigsjakk 2023 i Usbekistan. Sammen med tre remiser var dette uansett nok til å holde seg på en delt førsteplass i Åpen klasse med fire runder igjen å spille.

Dagens eneste helpoeng kom i det første partiet, som var sjette runde. Det var lenge helt jevnt mot GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2691), men i sluttspillet begynte inderen å få dårlig tid. Dermed kom feilene, og da Carlsen vant en bonde i trekk 54 var partiet i praksis avgjort. Etter denne runden var Carlsen alene i tet, men dette skulle ikke var lenge.

I syvende runde spilte Carlsen en uventet rask remis med hvit mot GM Arjun Erigaisi (IND 2654). Etter bare 20 ganske så feilfrie trekk endte partiet med en trekkgjentakelse. Dermed kom GM Yangyi Yu (CHN 2699) opp på siden av Carlsen med seier i sitt parti.

Etter dette måtte det bli Yangyi Yu – Carlsen i runde åtte. Det ble et skarpt parti, men begge så ut til å ha bra kontroll før partiet endte remis i et dødt tårnsluttspill. Dermed kom det en tredje spiller opp på delt førsteplass, da GM Vladimir Fedoseev (SLO 2716) vant med svart mot Erigaisi.

Dagens siste parti for Carlsen var hvit mot junioren GM Vincent Keymer (GER 2631) i niende runde. Partiet var lenge helt likt, men med mye mer tid på klokken fikk Carlsen fordel i sluttspillet. Så ble han tydeligvis utålmodig og valgte feil plan. Dette førte til at Keymer kom bonde over, og Carlsen måtte skifte fokus til å berge remis. Dette klarte han greit, og har dermed gått gjennom de ni første rundene uten tap.

Fedoseev og Yangyi Yu deler ledelsen med Carlsen
Fedoseev og Yangyi Yu deler ledelsen med Carlsen
(Foto: FIDE)

Før tredje og siste dag av VM i hurtigsjakk leder Carlsen, Fedoseev og Yangyi Yu med 7 poeng. Bak dem er det jevnt, med hele 13 spillere på 6½. Blant disse er Erigaisi, Keymer, GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2767), GM Daniil Dubov (FID 2712), GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2691) og GM Teimour Radjabov (AZE 2691) de mest kjente navnene. GM Levon Aronian (USA 2762), GM Ian Nepomniachtchi (FID 2778), GM Fabiano Caruana (USA 2762) og GM Nodirbek Abdusattorov (UZB 2727) er alle på 6 poeng. Hvis det blir poenglikhet om førsteplassen spilles det lynsjakk for å kåre verdensmesteren.

Nest best av de fem norske spillerne er GM Aryan Tari (2540) på 5 poeng. Tari hadde tøff motstand på andre spilledag, og tapte bl.a. mot Nepomniachtchi og GM Vladislav Artemiev (FID 2721). I tillegg ble det to seire mot spillere ratet på 2400-tallet.

Lenger nede på tabellen finner vi GM Johan-Sebastian Christiansen (2494) og IM Elham Amar (2475) på 4 poeng, mens IM Benjamin Haldorsen (2301) har 3½. Det vakte oppsikt da Christiansen tapte mot Roman Shogdzhiev (FID 2042) i sjette runde. Den talentfulle russeren er bare 8 år gammel, men klarte å vinne et sluttspill mot nordmannen etter å ha stått dårlig underveis. Se NRK og VG for mer om dette.
Alle norske resultater kan finnes hos Chess-Results.

Bodnaruk mot Jiner Zhu i 8. runde
Bodnaruk mot Jiner Zhu i 8. runde
(Foto: FIDE)

I kvinneklassen er det spilt åtte runder. I tet med 7 poeng finner vi den 31-årige russeren IM Anastasia Bodnaruk (FID 2265), et halvpoeng foran GM Humpy Koneru (IND 2444) og WGM Mo Zhai (CHN 2351) på 6½ poeng. Et halvpoeng bak finner vi bl.a. GM Tingjie Lei (CHN 2517), GM Kateryna Lagno (FID 2463) og GM Jiner Zhu (CHN 2431) med 6 poeng. Det er ingen nordiske deltakere i kvinneklassen.

Torsdag spilles de 4 siste rundene (3 i kvinneklassen) med start kl. 11.00 norsk tid. Carlsen har svart mot Fedoseev i tiende runde, mens Tari møter GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2715).
Direktesendte partier kan følges hos bl.a. arrangøren, Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).
Det er sending fra kl. 10.45 hos NRK 1 og tv.nrk.no. NRKs hovedkommentator er IM Torstein Bae.

Se også omtale hos Chess.com, TV 2 og VG.