BERGENSJAKK

VM i hurtigsjakk 2023 – dag 1

Bare Nikita Petrov tok et halvpoeng fra Carlsen
Bare Nikita Petrov tok et halvpoeng fra Carlsen
(Foto: FIDE)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk 2023GM Magnus Carlsen (2818) har fått en fin start på VM i hurtigsjakk 2023 i Usbekistan. Med 4½ poeng på de fem første rundene er den regjerende hurtigsjakkverdensmesteren på delt førsteplass i Åpen klasse sammen med fire andre spillere.

Den eneste som klarte å ta et halvpoeng fra Carlsen var GM Nikita Petrov (MNE 2509) i første runde. Nordmannen presset lenge i et sluttspill med to tårn mot dronning, men måtte etter 76 trekk nøye seg med remis. Etter dette møtte Carlsen GM Denis Khismatullin (FID 2507) i andre runde. Russeren holdt balansen lenge, men bukket til slutt under i et springersluttspill.

I tredje runde ble det seier i et skarpt parti med hvit mot GM Tigran L. Petrosian (ARM 2604) før dagens sterkeste motstander ventet i fjerde runde. Dette var den tidligere juniorverdensmesteren GM Parham Maghsoodloo (IRI 2644), nummer 12 på verdensrankingen i langsjakk. Her nedspilte Carlsen sin motstander, og han sto til klar vinst i en lang periode. Maghsoodloo klarte å berge seg til et sluttspill med kvalitet under, som var vanskelig å vinne for Carlsen. Etter mye manøvrering ble til slutt iranerens springer fanget og Carlsen tok hele poenget. Helt på slutten prøvde Maghsoodloo å kreve remis etter 50-trekksregelen, men det viste seg at det fortsatt manglet drøyt 10 trekk på dette.

Dagens siste parti var med hvit mot blindsjakkeksperten GM Timur Gareyev (USA 2588). Dette var Carlsens enkleste helpoeng, og fordelen økte jevnt og trutt fram til Gareyev ga opp i trekk 36. Dermed står Carlsen med 4½ poeng etter første dag. De andre på delt førsteplass er GM Arjun Erigaisi (IND 2654), GM Ivan Cheparinov (BUL 2618), GM Yangyi Yu (CHN 2699) og GM Santosh Gujrathi Vidit (IND 2691).

Fra VM i hurtigsjakk i Samarkand
Fra VM i hurtigsjakk i Samarkand
(Foto: FIDE)

GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2767) og GM Daniil Dubov (FID 2712) er i en stor gruppe på 4 poeng, mens GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2772) og GM Levon Aronian (USA 2762) har 3½ poeng. GM Ian Nepomniachtchi (FID 2778) og GM Fabiano Caruana (USA 2762) er ytterligere et halvpoeng bak.

Nest best av de fem norske spillerne er GM Aryan Tari (2540) på 3 poeng. Tari tapte mot Caruana i fjerde runde, men har bl.a. spilt remiser mot sterke GM Peter Svidler (FID 2737) og GM Andrey Esipenko (FID 2677). IM Benjamin Haldorsen (2301) har fått en bra start med 2½ poeng mot fem stormestre, mens GM Johan-Sebastian Christiansen (2494) har 2 og IM Elham Amar (2475) 1½ poeng. Se alle norske resultater hos Chess-Results.

I kvinneklassen er det spilt fire runder. De tre toppratede kineserne har fått en treg start, og GM Wenjun Ju (CHN 2575), GM Zhongyi Tan (CHN 2528) og GM Tingjie Lei (CHN 2517) er alle på 2½ poeng. I tet finner vi IM Nurgyul Salimova (BUL 2371) og GM Jiner Zhu (CHN 2431) med 4 poeng. Det er ingen nordiske deltakere i kvinneklassen.

Onsdag spilles det fire runder med start kl. 11.00 norsk tid. Carlsen har svart mot Vidit i sjette runde, mens Tari møter andrerangerte Nepomniachtchi.
Direktesendte partier kan følges hos bl.a. arrangøren, Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse) og Lichess (Åpen klasse | Kvinneklasse).
Det er sending fra kl. 10.45 hos NRK 1 og tv.nrk.no. NRKs hovedkommentator er IM Torstein Bae.

Se også omtale hos Chess.com, NRK, TV 2 og VG.