VM for ungdom 2023 – runde 5 til 11

De norske deltakerne under VM for ungdom 2023
(Foto: Torill Merete Wiggen)

VM i sjakk for ungdom 2023VM for ungdom i aldersklassene U14, U16 og U18 ble spilt i Italia fra 13. til 24. november 2023. Ingen av de 18 norske deltakerne endte helt i toppen, men flere hadde store ratingframganger.

Høyeste norske plassering gikk ikke uventet til IM Aksel Bu Kvaløy (2457) i Open U16. Kvaløy, som var andrerangert i klassen, tok 7 poeng og endte som nummer 15. Vinner ble IM Jakub Seemann (POL 2417) på 9½ poeng, mens IM Jan Klimkowski (POL 2520) sørget for polsk dobbeltseier med 9 poeng og andreplass.

Det var jevnt i kampen om nest høyeste norske plassering, men denne gikk til FM Saad Abobaker Elmi (2321) i Open U18. Bærumspilleren endte som nummer 20 i en svært sterk klasse med sine 7 poeng. Dette var 16 plasser over forhåndsrangeringen. Ellers i denne klassen merker vi oss at både Mathias Lind Schouten (2175) og FM Mathias Unneland (2197) nådde 6½ poeng og hadde solid ratingframgang.

Vinner av Open U18 ble IM Aleksey Grebnev (FID 2500) på 9½ poeng foran GM Volodar Murzin (FID 2625) med 9. Den beste nordiske spilleren i mesterskapet finner vi i denne klassen, hvor FM William Olsson (SWE 2372) endte på fjerdeplass med 8 poeng. Les mer om dette hos Schack.se.

Khamdamova vant alle sine partier i Girls U14
(Foto: Przemek Nikiel / FIDE)

Tredje best av de norske og beste jente var Oda Kofoed Skramstad (1801) i klasse Girls U14. Hun tok 7 poeng og endte som nummer 21 etter en sterk avslutning med tre strake seire. WFM Afruza Khamdamova (UZB 2199) gikk til topps med hele 10 poeng foran WFM Elnaz Kaliakhmet (KAZ 1933) med 9. Khamdamovas poengsum blir særlig imponerende med tanke på at hun måtte stå over første runde grunnet flyproblemer. Hun vant altså alle de 10 partiene hun spilte.

Håvard Haug (2223) var høyt på tabellen Open U14 med 7 poeng etter 9 runder. Men distansen ble for lang, og etter to avsluttende tap mot sterke spillere endte Haug på 26. plass, et halvt poeng og seks plasser over forventet score. Vinner av klassen ble FM Pawel Sowinski (POL 2347) på 9 poeng foran tre spillere på 8½.

Girls U18 ble vunnet av WFM Ayan Allahverdiyeva (AZE 2152) på 9½ poeng foran WGM Rochelle Wu (USA 2228) med 9. Beste norske spiller ble Livia Lindstad (1848) med 5 poeng.

I Girls U16 ble det kinesisk gull til Chuqiao Wang (CHN 2215) på 10 poeng, mens WFM Alexandra Shvedova (FID 2170) ble nummer to med 9 poeng. Anna Ovidia Young (1502) på 4 poeng ble beste norske spiller.