BERGENSJAKK

Minneord til Øistein Yggeseth

Vi viderebringer Jøran Aulin-Janssons minneord til Øistein Yggeseth:

En klippe er borte
Skrevet av Jøran Aulin-Jansson

Øistein Yggeseth
Øistein Yggeseth

Sjakk-Norge og mange andre fikk en meget trist beskjed på kvelden den 22. august i år.
Øistein Yggeseth sovnet inn på Bråsett bo- og behandlingssenter i Asker etter kort tids sykdom.

Jeg ble kjent med Øistein i midten av 70-årene, da han kom til Asker Schakklubb. Ifølge informerte kilder var ikke dette første gang han flyttet trebrikkene, han deltok nemlig i Oslomesterskapet for folkeskolelag i 1955 for Gamlebyen skoles tredjelag.

Øistein var en habil spiller med trygg avstand fra både topp og bunn. Uansett hvordan partiet endte, var han en gentleman og en behagelig mann når partiet ble analysert.

Det var ikke bare spillingen som inspirerte Øistein ved sjakken. Han likte også å sette opp rundene. Og det gjorde han til gangs, i den forstand at han var turneringssjef for Asker Schakklubb i 40 år. Det er ikke mange som kan matche det. Tar vi med at han også var styremedlem i klubben i nesten like mange år, er det enda færre. Som om dette ikke var nok, skal det også gjøres klart at hans innsats for Norges Sjakkforbund var minst like imponerende. Fra midten av 80-årene helt fram til 2012 var han Turneringssjef og samtidig sentralstyremedlem i sjakkforbundet, i tillegg var han også Norges ratingsjef fra 1984 til 2017, da den norske ratingen ble lagt ned. Han deltok også i utallige utvalg for NSF.

Som sjakkdommer gikk han gradene fra kretsdommer i 1983 og helt opp til International Arbiter i 1989.
Kort sagt, hans innsats for sjakken i Norge var enestående, og vi står alle i dyp takknemlighetsgjeld til han.

I tillegg til de titusenvis av timer han tilbrakte i sjakk var han også glødende opptatt av modelltog, sin jobb på NEMKO, og ikke minst sin kone Bodil og øvrig familie.

Selv om Øistein var en ruvende skikkelse i norsk sjakk, var han en stille og forsiktig mann.
Han var ingen tilhenger av sigarettrøyk, og heller ingen storforbruker av alkohol. Men på mange andre områder fant vi sammen, og jeg har hatt stor personlig glede og nytte av samværet og samarbeidet med Øistein.

Du er dypt savnet allerede, og vi lyser fred over ditt minne.

Jøran Aulin-Jansson
På vegne av Asker Schakklubb