BERGENSJAKK

Magne Følling er død

Magne Følling har gått bort i en alder av 85 år. Begravelsen har funnet sted i stillhet.

Magne Følling er død
Skrevet av Øystein Brekke

Magne Følling, en av Bergens Schakklubs beste spillere gjennom tidene, døde lørdag 5. august 2023 etter en tids sykdom, 85 år gammel.

Magne Følling til høyre i kjent positur i spill mot Daan de Lange i NM i Kristiansund 1970. Følling tok sølv i mesterskapet, og fortalte at han var i stor tapsfare bare i dette partiet.
Magne Følling til høyre i kjent positur
i spill mot Daan de Lange i NM i Kristiansund 1970.
Følling tok sølv i mesterskapet, og fortalte at
han var i stor tapsfare bare i dette partiet.

Magne Følling toppet karrieren sin med andreplass i eliteklassen i NM 1970 i Kristiansund, bak IM Svein Johannessen. Han vant blant annet gode partier mot to av favorittene, Ragnar Hoen og Eivind Poulsson. Følling debuterte da i eliteklassen, 32 år gammel. Han startet med turneringssjakk i nesten voksen alder, ganske unikt for en spiller på pallen i eliteklassen.

Magne fortalte meg at han lærte sjakk hjemme i Bergen i 10-årsalderen i 1948, av å lese Olaf Bardas bok «Sjakk» og ivrig følge Einar Haave sitt radioparti mot skotten Fairhurst. Deretter spilte han gjennom partiene fra VM-turneringen i 1948, men hadde knapt noen å spille med. I 1950 flyttet familien til Harstad, og Magne kom plutselig i en skoleklasse der alle guttene spilte sjakk. Etter å ha studert mesterpartier hevdet han seg likevel som den fremste i sjakk. Etter en tid ble han noe med i Harstad Sjakklubb og spilte sitt første NM i Steinkjer i 1956 der han kom midt i juniorklassen, 18 år gammel.

Under to studieår i hovedstaden fra 1957 til 59 fikk Følling nye impulser i Oslo Schakselskap. Deretter fortsatte han medisinstudiet i hjembyen og ble med i Bergens Schakklub (BS) i de neste tiårene, der hans travle virke som lege på Haukeland sykehus begrenset aktiviteten.

Magne Følling kom som ganske ukjent og måtte starte i nest øverste klasse i klubben, klasse 1, som han vant. I et ganske forrykende sjakkmiljø i BS utover 60-tallet hevdet han seg snart i fremste rekke. – Følling ble en markant skikkelse i miljøet og bidro sterkt til å heve nivået og en mer seriøs holdning til sjakk, forteller Håkon Eiken (76) som også var sentral i dette og ble juniornorgesmester i 1966. Da BS stilte opp i den første Landsserien i sjakk i sesongen 1966-67, og vant foran Oslo Schakselskap, var litt av hemmeligheten at Følling på førstebord hevdet seg bedre utad også mot sterke spillere. Den plasseringen forsvarte han ofte med gode resultater, helt til og med NM-finalen i 1983.

Senere steppet han på oppfordring fra klubbens unge spillere inn og spilte noen partier også i NM-finalen i 1987. Følling avsluttet med remis mot Espen Agdestein, OSS i fjerde runde, en kamp som endte 3-3. Følling meldte at de unge på laget nå var voksne til å ta dette videre alene, en kommentar som Ole Kvamme mener var psykologisk viktig for suksessen til klubblaget i årene som fulgte.

Følling rykket opp i eliteklassen da han vant Mester kandidat på Hamar i 1969 og deltok sju ganger på 70-tallet, derav fem i eliteklassen og to i mester kandidat. Sitt mest berømte parti vant han i stor stil med dronningoffer mot Steinar Lindblom i Det åpne NM i Gausdal 1971, et parti som også smakte trykksverte ute i verden.

Nyheten om Magne Føllings bortgang møtes med vemod av alle gamle sjakkvenner som minnes en vennlig, stillferdig mann med gode replikker, en gentleman i turneringene ved både seier og tap og en sjakkspiller som kunne briljere, men mest var sannhetssøkende, ydmyk og kunnskapsrik i en tid før slikt ble «in» i sjakkmiljøene våre.

Øystein Brekke