BERGENSJAKK

Erling Kristiansen er død

Erling Kristiansen har gått bort, 85 år gammel. Kristiansen ble norgesmester i 1972 og representerte Norge i sjakk-OL i 1964, 1966 og 1972.

Vi har hentet følgende minneord fra Oslo Schakselskaps hjemmesider:

Erling Kristiansen til minne
av Leif Øgaard

Erling KristiansenErling Kristiansen døde sist tirsdag, 27/9, 85 år gammel. Det er et stort slag for alle hans venner og blir et stort savn for Oslo Schakselskap.

Han var kjent som en allviter innen sjakk og holdt en mengde interessante foredrag på klubbkveldene gjennom tidene. Hans store sjakk år var i 1972 da han ble Norgesmester på Røros med en score på 7 av 9, vant NM i hurtigsjakk og det åpne NM.

Erlings sjakkelige stil kan karakteriseres som energisk posisjonsstil ofte krydret med et kombinatorisk element. Han var alltid en ubehagelig motstander i sine velmaktsdager. For det første brukte han gjerne ikke mer enn en halvtime på partiet. For det andre virket det alltid som om han hadde sett noe slik at man fikk en ubehagelig følelse at nå var man på vei inn i hans planlagte felle. Når Erling sto bra i uhøytidlige parter kunne han ofte begynne å nynne på en strofe. Aller verst var det når han nynnet på en salme, da visste man at enden var nær.

Kristian som han oftest kaltes av venner holdt et juniorkurs på 60-tallet. Det var vel alt man fikk før, men vi lærte mye av han da. Fikk da vite at springerne som regel sto dårlig på b3, g3 og for svart b6, g6 og det var en regel jeg tok med meg. Han var også sammen med Knut Bøckman sekundant for meg i Junior-VM i 69. Han var da ment som analysehjelp ved hengepartier. Men han var alltid en interessant og hyggelig samtalepartner som nå sist under Senior-VM i 2020.

I OL i Skopje i 1972 satt Erling på Norges førstebord og gjorde en sterk prestasjon med 60% score. Her valser han ned Scottlands kjendis den gangen, David Levy. Han var IM og edb-ekspert (som det het den gang). I 1968 veddet han på at ingen sjakk-datamaskin ville slå han innen 10 år, og det fikk han rett i. Men mot Kristian ble han for lett, altfor lett!
Se partiet Kristiansen – Levy her