BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2022 – 5-9. runde

Firouzja vant Sinquefield Cup
(Foto: Lennart Ootes)

Grand Chess TourEtter at GM Magnus Carlsen (2861) trakk seg fra Sinquefield Cup overtok GM Wesley So (USA 2771) ledelsen. So virket solid som vanlig, og holdt teten fram til han tapte en svært lovende stilling mot GM Alireza Firouzja (FRA 2778) i nest siste runde. Dette førte til at Firouzja overtok ledelsen sammen med GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792).

Firouzja avsluttet med en rask remis mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2757) i siste runde. Dette førte til at Nepomniachtchi kunne sikre førsteplass med seier mot GM Hans Niemann (USA 2688). Nepomniachtchi spilte opp en vinnende fordel, men gikk seg så fast, og amerikaneren berget remis etter et langt parti. Dermed endte både Firouzja og Nepomniachtchi øverst på tabellen med 5 poeng av 8.

Det måtte omspill til for å kåre vinneren. Her hadde Firouzja fordelen av flere timer ekstra hvile, og han vant omspillet 1½-½. Fransk-iraneren vant også Grand Chess Tour sammenlagt. Nepomniachtchi måtte nøye seg med andreplass i Sinquefield Cup, mens So og GM Fabiano Caruana (USA 2758) delte tredjeplassen.

Niemann, som av mange ble beskyldt for juks da Carlsen trakk seg, fikk en tung avslutning på turneringen med 1½ poeng på de 5 siste partiene. Han endte likevel langt over forventet score. Carlsen møter Niemann igjen senere denne måneden, da begge er blant deltakerne i Julius Baer Generation Cup. Dette er den nest siste turneringen i Champions Chess Tour 2022.

Se også omtale av avslutningsdagen hos Chess24 og Chess.com.