BERGENSJAKK

Oslo Esports Cup – dag 4

Carlsen vant klart mot Praggnanandhaa i 4. runde
Carlsen vant klart mot Praggnanandhaa i 4. runde
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2022GM R. Praggnanandhaa (IND 1927) hadde imponert så langt i Oslo Esports Cup, men 16-åringen var sjanseløs mot GM Magnus Carlsen (2847) i fjerde runde. Verdensmesteren tok tre strake partiseire og gikk opp på delt førsteplass med inderen.

Carlsen med hvit kom bonde over etter åpningen i første parti. Det ble byttet mange brikker, og spillerne kom snart til et dronningsluttspill hvor Carlsen var bonde over. Det var ikke lett å vinne siden kongen var utsatt, men hvit fikk etterhvert en fribonde i a-linjen som til slutt avgjorde partiet.

Praggnanandhaa presset med hvit i det andre partiet, men en overseelse i midtspillet kostet en kvalitet. Sluttspillet med kvalitet under var håpløst for hvit, som ga opp etter 38 trekk.

Nå måtte Praggnanandhaa vinne med svart i tredje parti, mens Carlsen kunne spille solid og vente på at motstanderen overpresset. Dette skjedde i trekk 24, da Praggnanandhaas 24…Th4? ga stor fordel til hvit. Etter dette gikk det raskt nedoverbakke for inderen, som ble matt i løpet av 10 trekk.

Det ble også en klar seier til GM Liem Quang Le (VIE 2660) i denne runden, da han slo GM Eric Hansen (CAN 2579) 2½-½.
Matchene GM Anish Giri (NED 2744) – GM Jorden van Foreest (NED 2645) og GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806) – GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2722) endte begge 2-2 i hurtigsjakken og gikk videre til lynsjakk. Her viste de yngste spillerne seg sterkest, og både van Foreest og Duda vant lynsjakken 2-0.

Turneringen er nå over halvspilt. I tet med 9 poeng finner vi Carlsen og Praggnanandhaa, mens Duda har 7 og Liem Quang Le 6 poeng. Man får 3 poeng for matchseier i hurtigsjakken, 2 poeng for seier i omspill og 1 poeng for tap i omspill.

Femte runde spilles tirsdag kl. 18.00. Carlsen møter da sin VM-sekundant van Foreest, mens Praggnanandhaa møter bunnplasserte Hansen.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24. Det blir også sending hos TV 2 Sport 2. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, Ellen Carlsen og Heidi Røneid.

Se også omtale hos TV 2 og Chess24.

4. runde             
Carlsen - Praggnanandhaa 3.0-0.0
Hansen - Liem Quang Le  0.5-2.5
Duda  - Mamedyarov   4.0-2.0
Giri  - van Foreest   2.0-4.0

Tabell        
1-2. Carlsen     9
1-2. Praggnanandhaa 9
3.  Duda      7
4.  Liem Quang Le  6
5-6. van Foreest   5
5-6. Giri      5
7.  Mamedyarov   4
8.  Hansen     3