BERGENSJAKK

Oslo Esports Cup – dag 2

Carlsen tapte matchen mot Liem Quang Le
Carlsen tapte matchen mot Liem Quang Le
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2022GM Magnus Carlsen (2847) slet tungt på andre dag av Oslo Esports Cup. Ikke bare var han syk med hoste, men han hadde tidligere på dagen brukt krefter på fire hurtigsjakkpartier i solidaritetsmatchen mot Ukraina.

Carlsen hadde fordel med hvit i det første partiet mot GM Liem Quang Le (VIE 2660), men det var på vei mot remis da Carlsen gjorde en stygg feil med musen og bukket dronningen med 39.De4+??. Meningen var å først spille den til d4 og så e4 i trekket etterpå. Motstanderen tok dronningen og Carlsen ga opp. Dette var faktisk dagens tredje strake tap for Carlsen, siden han tapte de to siste partiene mot Ukraina.

Det neste partiet mot Liem Quang Le var svært jevnt, og ingen hadde sjanse til fordel før det endte remis i et bondesluttspill i trekk 50.

Carlsen utlignet matchen med en overbevisende seier i tredje parti. Han kom godt ut av åpningen med hvit og fikk etterhvert et knusende kongeangrep.

På stillingen 1½-1½ med svart i siste parti kunne det virke naturlig for Carlsen å gå for remis og dermed omspill i lynsjakk. Men han ønsket ikke omspill denne dagen, og gikk aggressivt ut med Moderne Benoni. Det ble et svært skarpt parti, hvor Liem Quang Le til slutt gikk seirende ut.

Ledende Praggnanandhaa intervjues av Kaja Snare
Ledende Praggnanandhaa intervjues av Kaja Snare
(Foto: Champions Chess Tour)

Den som har imponert mest så langt i turneringen er 16-årige GM R. Praggnanandhaa (IND 1927). For andre gang på rad trengte han bare tre partier for å avgjøre sin match. Denne gang var det GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2722) som ble slått 2½-½.

GM Jorden van Foreest (NED 2645) slo GM Eric Hansen (CAN 2579) 2½-1½ etter å ha vunnet de to første partiene, mens GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806) slo tilbake etter tapet mot Carlsen med seier mot GM Anish Giri (NED 2744). Her ble det lange remiser i alle de fire hurtigsjakkpartiene, men Duda vant 2-0 i lynsjakkomspillet.

Etter to runder leder Praggnanandhaa med 6 poeng foran Giri med 4. Carlsen, Liem Quang Le, van Foreest og Mamedyarov deler tredjeplassen med 3 poeng. Man får 3 poeng for matchseier i hurtigsjakken, 2 poeng for seier i omspill og 1 poeng for tap i omspill.

Tredje runde spilles søndag kl. 18.00 med bl.a. Carlsen mot Giri. Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24. Det blir også sending hos TV 2 Sport 2. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, WFM Maud Rødsmoen og Heidi Røneid.

Se også omtale hos TV 2 og Chess24.

2. runde                
Carlsen    - Liem Quang Le 1.5-2.5
Praggnanandhaa - Mamedyarov   2.5-0.5
Hansen     - van Foreest  1.5-2.5
Duda      - Giri      4.0-2.0

Tabell        
1.  Praggnanandhaa 6
2.  Giri      4
3-6. Carlsen     3
3-6. Liem Quang Le  3
3-6. van Foreest   3
3-6. Mamedyarov   3
7.  Duda      2
8.  Hansen     0