BERGENSJAKK

Norge tapte solidaritetsmatch mot Ukraina

Tari, Christiansen og Hauge
Tari, Christiansen og Hauge
(Foto: The Good Knight)

Landskamp for LvivSjakkstormakten Ukraina viste seg overlegen i solidaritetsmatchen mot Norge lørdag 23. april, og vant alle fire runder. Matchen ble spilt over internett med de norske spillerne i Oslo og de ukrainske i Lviv.

GM Magnus Carlsen på førstebord startet bra med helpoeng mot GM Vasyl Ivanchuk og GM Alexander Moiseenko, selv om seieren mot Ivanchuk kom på tid i en remisstilling. Ingen andre norske spillere vant noen partier, og det ble tap hhv. 1½-2½ og 1-3.

Motgangen for Carlsen startet i tredje runde, da han tapte med svart mot GM Yuriy Kuzubov. Ukraineren fikk fordel i midtspillet og gjorde denne om til en knusende kongeangrep. Lyspunktet i denne runden var at Johan-Sebastian Christiansen vant med svart mot Ivanchuk. Det ble likevel tap 1½-2½ sammenlagt.

I fjerde og siste runde ble det et nytt tap for Carlsen, som gikk ned med hvit mot GM Kirill Shevchenko. Han kom dårlig ut av åpningen, og hadde i praksis en håpløs stilling allerede etter 10 trekk. GM Aryan Tari og Christiansen tok begge et halvpoeng, men Ukraina vant 3-1.

Carlsen ble uansett toppscorer for Norge med sine 2 poeng, mens Tari og Christiansen endte på 1½. GM Lars Oskar Hauge hadde en dårlig dag og tapte alle sine fire partier. Ukrainas toppscorere ble Shevchenko og Kuzubov, som begge slo Carlsen og bare avga en remis hver mot Tari.
Se resultater hos Chess-Results.

Matchen ble arrangert for å samle inn penger til humanitær hjelp i Ukraina.

Resultater         
1r. NOR - UKR    1.5-2.5
2r. NOR - UKR    1.0-3.0
3r. NOR - UKR    1.5-2.5
4r. NOR - UKR    1.0-3.0

Norge           
GM Magnus Carlsen    2.0
GM Aryan Tari      1.5
GM J-S Christiansen   1.5
GM Lars Oskar Hauge   0.0	

Ukraina          
GM Vasyl Ivanchuk    2.0
GM Kirill Shevchenko  3.5
GM Yuriy Kuzubov    3.5
GM Alexander Moiseenko 2.0