BERGENSJAKK

Oslo Esports Cup – dag 1

Carlsen med god start på Oslo Esports Cup
Carlsen med god start på Oslo Esports Cup
(Foto: Champions Chess Tour)

Champions Chess Tour 2022GM Magnus Carlsen (2847) fikk en god start på Oslo Esports Cup, den tredje turneringen i Meltwater Champions Chess Tour 2022. Med 2½ poeng på de tre første partiene mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2806) var det ikke nødvendig å spille det fjerde partiet.

Carlsen med svart ofret kvalitet i første parti. Stillingen så ut til å være omtrent i balanse fram til trekk 40, men så fikk Carlsen fart på bøndene sine og avgjorde i løpet av få trekk.

I neste parti startet Carlsen med det svake og ganske provoserende 1.f3?. Svart fikk fordel fra åpningen, men denne forsvant fort og det ble en svært uklar stilling. Carlsen var nærmest seieren i sluttspillet, men Duda klarte å berge et halvpoeng.

Tredje og siste parti gikk til et sluttspill hvor Carlsen i kjent stil viste seg sterkest. Springeren hans viste seg mye bedre enn hvits løper, som til slutt ble fanget og slått på d1.

Feltets yngste spiller, 16-årige GM R. Praggnanandhaa (IND 1927), trengte i likhet med Carlsen bare tre partier på å avgjøre sin match. Han vant første og tredje parti med svart mot GM Jorden van Foreest (NED 2645), og gikk seirende ut med 2½-½.

Det ble også matchseire til GM Anish Giri (NED 2744) og GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2722), som vant 2½-1½ mot hhv. GM Eric Hansen (CAN 2579) og GM Liem Quang Le (VIE 2660). Begge vant ett parti og spilte tre remiser.

I andre runde lørdag kl. 18.00 er det Carlsen mot Liem Quang Le. Dette blir en tøff dag, for på formiddagen spiller han Solidaritetsmatch mellom Norge og Ukraina, hvor legendariske GM Vasyl Ivanchuk (UKR 2686) er blant motstanderne. Dermed kan det bli opptil 8 partier i løpet av dagen.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24. Det blir også sending hos TV 2 Sport 2. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, WFM Maud Rødsmoen og Heidi Røneid.

Se også omtale hos TV 2 og Chess24.

1. runde               
Duda    - Carlsen     0.5-2.5
Giri    - Hansen     2.5-1.5
van Foreest - Praggnanandhaa 0.5-2.5
Mamedyarov - Liem Quang Le  2.5-1.5