BERGENSJAKK

FIDE Grand Prix 2022-3 – forgrupper

Nakamura er klar for kandidatturneringen
(Foto: Niki Riga)

World Chess - PeaceForgruppene i den tredje og siste turneringen i FIDE Grand Prix 2022 er ferdigspilt. Fortsatt gjenstår semifinaler og finale, men det er allerede avklart at GM Hikaru Nakamura (USA 2750) og GM Richard Rapport (HUN 2762) får de to ledige plassene i årets kandidatturnering.

Nakamura vant den første turneringen i FIDE Grand Prix, men fikk en elendig start her da han tapte mot GM Levon Aronian (USA 2785) i første runde i A-gruppen. Begge remiserte sine to neste partier mot de andre spillerne i gruppen, men så fikk Nakamura opp dampen. I fjerde runde fikk han revansje i returoppgjøret mot Aronian, og han vant også runde fem og seks. Dermed ble det klar førsteplass i gruppen. Sammen med seieren i første turnering er dette nok til å sikre en av de to første plassene sammenlagt. Den andre går altså til Rapport, som ikke spiller denne turneringen.

I B-gruppen endte GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2776) og GM Vincent Keymer (GER 2655) begge på 3½ av 6. Omspillet i hurtigsjakk endte 1-1 før Mamedyarov gikk seirende ut 2-0 i lynsjakk.

C-gruppen var svært jevn, og etter fire runder var alle deltakerne på 50%. Til slutt endte de to amerikanerne GM Wesley So (USA 2778) og GM Sam Shankland (USA 2704) begge på 3½ poeng av 6. So vant omspillet 1½-½ og er videre til semifinalen.

Tabatabaei slo ut Giri

Det ble en svært overraskende vinner av D-gruppen, hvor den relativt ukjente iraneren GM Amin Tabatabaei (IRI 2623) gikk til topps. Førsterangerte GM Anish Giri (NED 2771) startet med fem strake remiser og hadde kanskje planlagt å sikre førsteplass ved å slå Tabatabaei med hvit i siste runde. Dette var Giri aldri i nærheten av, da iraneren vant med et knusende kongeangrep. Det var bare tre partier i denne gruppen som fikk en vinner, alle involverte Tabatabaei.

Spenningen rundt kandidaturneringen er altså utløst, så nå gjenstår å spille om pengepremier og rating. Semifinalene Nakamura – Mamedyarov og So – Tabatabaei går over to langsjakkpartier med eventuelt omspill i hurtigsjakk på dag tre.
Direktesendte partier kan følges fra kl. 15.00 hos bl.a. Chess24.

Se også omtale hos Chess24 og Chess.com.