BERGENSJAKK

Øyvind Normann er død

Øyvind Normann, tidligere leder av Bergens Schakklubs Ungdom, har gått bort i en alder av 56 år. Kjetil Stokke har skrevet følgende minneord:

Øyvind Normann er død
av Kjetil Stokke

Øyvind Normann
Øyvind Normann
(Foto: Kjetil Stokke)
Søndag 20. februar mottok jeg en svært tung beskjed. Min mangeårig trofaste venn Øyvind Normann hadde gått bort lørdag 19. februar 2022. Øyvind ble bare 56 år gammel og hadde absolutt fortjent mange flere år.

Øyvind var en snill og hjelpsom person som likte å stille opp for andre og bidra. Blant annet påtok han seg tidlig vervet som leder for Bergens Schakklubs Ungdom og gjorde en veldig god innsats der. Han hadde utvilsomt mye av æren for at ungdomsjakken i Bergen blomstret etter tusenårsskiftet.

Øyvind begynte å spille sjakk i voksen alder. I likhet med de fleste andre startet han beskjedent, men ved hjelp av tålmodig og systematisk jobbing ble han etter hvert en meget habil spiller og oppnådde en rating på 1999!

Jeg husker selv jeg var veldig imponert når han startet Grand Prix-sesongen 1999-2000 som klasse 4-spiller, men presterte å vinne klasse 3 sammenlagt. Han var dermed kvalifisert til klasse 2 i Landsturneringen med en rating på under 1500. Øyvind trosset ratingtallene og vant like godt også Landsturneringen i klasse 2.

Øyvind var også glad i å spille turneringer utenfor landegrensene, og jeg selv fikk æren av å få reise med Øyvind til Pula Open 2004 i det som var min første åpne turnering utenfor Norden.

Øyvind var glad i naturen og likte å gå turer langs fjord og fjell. Jeg har gått mange turer med ham gjennom årene, og merket alltid hvordan han strålte av begeistring når han kom opp i utsikten.
Han var også en meget sprek syklist, og har blant annet syklet turer som Nordkapp-Lindesnes og Hirtshals-Benidorm. Sykkelen ble etter hvert også et viktig framkomstmiddel for å kunne spille turneringer rundt i Europa for en som ikke var så glad i å fly.

Øyvind slet med sykdom de siste årene sine. Likevel kom det som en stor overraskelse på meg at han skulle gå bort så raskt. Øyvind hadde ingen etterkommere, likevel er vi mange som vil savne ham dypt og han fortjener en stor takk for innsatsen han har gjort!

Takk for alt.

Jeg legger ved en link til et fint parti av Øyvind med svart, hvor han slår en kommende verdensmester: link.