BERGENSJAKK

VM-matchen 2021 – parti 6

Carlsen vant et maratonparti mot Nepomniachtchi i sjette runde
Carlsen vant et maratonparti mot Nepomniachtchi
i sjette runde
(Foto: Niki Riga | FIDE)

VM-matchen Carlsen - NepomniachtchiI sjette parti av VM-matchen 2021 kom endelig gjennombruddet, da GM Magnus Carlsen (2855) vant et svært langt sluttspill mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2782). Verdensmesteren tok dermed ledelsen 3½-2½ med 8 partier igjen å spille.

Carlsen med hvit valgte Katalansk åpning som i parti to, men fikk ingen fordel ut av dette. Nepomniachtchi sto helt greit i midtspillet, og viste ambisjoner da han ga to tårn for hvits dronning i trekk 25. Etter dette var det en uklar stilling hvor begge hadde sjanser.

I tidsnøden før trekk 40 hadde Carlsen mulighet for stor fordel med 33.Tcc2!, men dette var en stor avgjørelse som innebar å ofre materiell for kongeangrep. Det er svært forståelig at han ikke fant dette med svært lite tid på klokken. Nepomniachtchi fikk sin sjanse like etterpå, da han kunne fått fordel med 36…Lxb4!. Da dette ikke ble utnyttet nådde spillerne 40 trekk i en fortsatt uklar stilling og fikk en time til på klokken.

Etterhvert fikk Carlsen fjernet svarts irriterende a-bonde og det ble tydelig at det var han som hadde vinstsjansene med tårn, springer og to bønder mot dronning. Partiet fortsatte time etter time, og i trekk 125 satte spillerne ny VM-rekord i partilengde. Den forrige rekorden var 124 trekk i Karpov – Korchnoi fra 1978.

Ingen tvil om hvem som var mest fornøyd etter partiet
Ingen tvil om hvem som var
mest fornøyd etter partiet
(Foto: Eric Rosen | FIDE)

Den avgjørende feilen fra Nepomniachtchi kom så sent som trekk 130. Carlsens bønder var kommet langt fram på brettet, og da han endelig klarte å gjemme kongen for svarts sjakker måtte Nepomniachtchi innse at det var over. Partiet ble på 136 trekk og tok hele 7 timer og 45 minutter. Da svart ga opp var det over midnatt lokal tid.

Spillerne får ingen hvile etter sjette rundes maraton. Syvende matchparti med Nepomniachtchi som hvit spilles lørdag kl. 13.30 norsk tid, og det er også spilling på søndag. Direktesendte partier kan følges hos bl.a. Chess24, hvor det er flere sett med kommentatorer å velge mellom.

NRK sender direkte fra kl. 13.15 med IM Torstein Bae, Ole Rolfsrud, Harald Eia og Vebjørn Selbekk i studio.
Sendingen kan følges på NRK 1 og nrk.no. Se alle detaljer om NRKs sending her.

Les mer om sjette parti av VM-matchen:

VM-matchen 2021                 
        1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Carlsen     ½ ½ ½ ½ ½ 1
Nepomniachtchi ½ ½ ½ ½ ½ 0