BERGENSJAKK

Norway Chess 2021 – 4. runde

Carlsen spilte remis mot Nepomniachtchi , men vant i Armageddon
Carlsen spilte remis mot Nepomniachtchi , men vant i Armageddon
(Foto: Lennart Ootes)

Norway ChessI fjerde runde av Norway Chess fikk vi en liten forsmak på årets VM-match, da GM Magnus Carlsen (2855) hadde hvit mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2792). Åpningen ble den solide Berlin-varianten i Spansk, som er et populært valg på toppnivå. Det ble aldri vinstsjanser til noen av spillerne, og det endte remis etter 39 trekk.

For fjerde gang på fire runder måtte altså Carlsen ut i Armageddon, og for fjerde gang gikk han seirende ut. Hvit fikk klar fordel i midtspillet og vant enkelt et løpersluttspill med flere bønder over.

GM Richard Rapport (HUN 2760) nyttet sjansen til å øke ledelsen i turneringen da han slo GM Alireza Firouzja (FRA 2754) med hvit. Ungareren presset gjennom hele partiet med sitt sterke løperpar, og i sluttspillet klarte ikke lenger Firouzja å holde stillingen sammen.

Tari med en solid remis mot Karjakin
Tari med en solid remis mot Karjakin
(Foto: Lennart Ootes)

Det ble Berlin-varianten også i partiet mellom GM Aryan Tari (2642) og GM Sergey Karjakin (RUS 2758). I motsetning til Carlsen gikk Tari ikke for hovedvarianten, men valgte en svært solid variant som alltid blir remis på toppnivå. Slik ble det også her, og dermed fikk Tari sitt tredje Armageddonparti på fire runder. Dette partiet vant Karjakin ganske enkelt, og Tari har dermed tapt alle Armageddonpartiene. Han kan likevel være godt fornøyd med innsatsen så langt, med tre remiser og ett tap i langsjakkpartiene.

Lørdag er det fridag i Norway Chess, men Nepomniachtchi og Karjakin må likevel på jobb for å spille sitt utsatte parti fra første runde.

Femte runde spilles søndag kl. 17.00 med partiene Karjakin – Carlsen, Nepomniachtchi – Rapport og Firouzja – Tari. Det blir direktesendte partier bl.a. hos Chess24. TV 2 sender på TV 2 Play og TV 2 Sport 1 fra kl. 16.30. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer, WFM Maud Rødsmoen og Ellen Carlsen.

Les mer om fjerde runde hos TV 2 og VG.

4. runde             
Nepomniachtchi - Carlsen 1-1 0-½
Rapport    - Firouzja 3-0
Tari      - Karjakin 1-1 0-½

Tabell              
1. GM Richard Rapport   HUN 8.5
2. GM Magnus Carlsen   NOR 6.0
3. GM Sergey Karjakin   RUS 4.0*
4. GM Ian Nepomniachtchi RUS 4.0*
5. GM Alireza Firouzja  FRA 3.0
6. GM Aryan Tari     NOR 3.0

* ett utsatt parti