BERGENSJAKK

FIDE World Cup 2021- semifinale – dag 2

Carlsen måtte jobbe for halvpoenget mot Duda
Carlsen måtte jobbe for halvpoenget mot Duda
(Foto: Eric Rosen)

FIDE World Cup 2021Det ble remis mellom GM Magnus Carlsen (2847) og GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2729) også i andre semifinaleparti i FIDE World Cup. Det var ingen enkel dag på jobben for Carlsen, som var under press det aller meste av partiet. Hvitspiller Duda ofret en kvalitet og fikk et vedvarende initiativ med springer og flere bønder mot tårn. Carlsen klarte til slutt å manøvrere seg gjennom farene og tok matchen til omspill.

Den andre semifinalen ble vunnet av GM Sergey Karjakin (RUS 2757), som gikk seirende ut i det andre partiet mot GM Vladimir Fedoseev (RUS 2696). Dermed er Karjakin klar for neste års kandidatturnering som skal kåre VM-utfordreren i 2022. Karjakin får nå fordelen av en ekstra fridag før finalen, siden han slipper omspill.

Kosteniuk vant World Cup for kvinner
Kosteniuk vant World Cup for kvinner
(Foto: Anatasiia Korolkova)

I kvinneklassen ble det remis i det andre finalepartiet mellom GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2472) og GM Aleksandra Goryachkina (RUS 2596).
Goryachkina måtte vinne med svart, men fikk bare et likt sluttspill som snart endte i en tapt stilling. Kosteniuk tilbød likevel remis for å sikre matchseier, noe Goryachkina akseperte.

World Cup-seieren var et velkomment come-back for Kosteniuk. 37-åringen var helt oppe på tredjeplass på verdensrankingen for under tre år siden, men har siden mistet mer enn 80 ratingpoeng og falt til nummer 19 i verden.

I kampen om tredjeplass ble det igjen remis mellom GM Zhongyi Tan (CHN 2511) og GM Anna Muzychuk (UKR 2535). Disse to må dermed ut i omspill tirsdag.

Omspillet er tirsdag kl. 14.00. Dette starter med to hurtigsjakkpartier med betenkningstid 25+10. Om nødvendig blir det så to nye partier med 10+10 og deretter to lynsjakkpartier med 5+3. Hvis det ennå ikke er kåret en vinner blir det et avsluttende Armageddonparti.
Partiene kan følges bl.a. hos Chess24: åpen klasse | kvinneklasse.

Finale kvinneklassen
Goryachkina 0 ½
Kosteniuk  1 ½

Semifinaler åpen klasse
Carlsen   ½ ½
Duda     ½ ½

Fedoseev   ½ 0
Karjakin   ½ 1

Kvartfinaler åpen klasse
Carlsen   1 1
Barcot    0 0

Duda     ½ 1
Vidit    ½ 0

Tabatabaei  ½ 0
Fedoseev   ½ 1

Karjakin   0 1 0 1 1 1
Shankland  1 0 1 0 0 0