BERGENSJAKK

Simen Agdestein: Kraften ligger i ildsjelene

Vi har mottatt følgende fra Simen Agdestein, kandidat til vervet som president i Norges Sjakkforbund:

Kraften ligger i ildsjelene
av Simen Agdestein

Agdestein er kandidat til presidentvervet
Agdestein er kandidat til presidentvervet
(Foto: Anniken Vestby fra Fagernes Chess Int. 2020)

Takk for at jeg blir foreslått som president i Norges Sjakkforbund med dertil tillit. Jeg merket meg veldig Johs. Kjekens siste ord da han gikk av som generalsekretær omtrent da sjakklinja på Norges Toppidrettsgymnas ble til for over 20 år siden, om at det er vel og bra med fine prosjekter, men fremfor alt: Pass på basisoppgavene!

Norges Sjakkforbund er primært en sammenslutning av sjakklubber og medlemmer i hele landet og skal tilrettelegge for spilling og sosialt samvær. Man må først bygge opp sin stilling før de briljante kombinasjonene dukker opp, som Wilhelm Steinitz, den første verdensmesteren, lærte oss. Sentrum og utvikling først!

Fra mitt ståsted har jeg hele veien tenkt at den virkelige kraften ligger i ildsjelene. Det er utrolig hva en entusiast kan utrette. Det er nettopp derfor det er morsomt å være ildsjel. Man ser resultater av det man gjør. Men det er også masse skuffelser. Det vet jeg jo. Alle som har hatt sjakk-kurs på skoler for eksempel vet at frafallet er stort. Men veldig mange av dagens medlemmer kommer nettopp fra denne type kurs og grunnarbeid.

Sjakkforbundet har diverse prosjekter på slikt grunnleggende nivå, som «Sjakk & Samfunn» og «SkoleSjakken», og jeg håper man kan bygge videre på disse, og samtidig utforske nye muligheter som går på generell promotering av sjakk. Men like viktig er det å støtte opp om lokale prosjekter rundt omkring, at sjakkforbundet blir en kilde til inspirasjon for alle gode initiativ.

Jeg vet mange har opplevd de siste årene i sjakken som tunge med diverse vanskelige saker. Mitt største ønske framover er at alle gode krefter kommer sammen, at vi kan bygge hverandre opp og i hvert fall ikke bryte hverandre ned. Man skal ikke kimse av entusiasme som drivkraft. Si noen hyggelige ord til en ildsjel, og han eller hun jobber gratis ti år til, pleier jeg å si, men begynner man å sutre eller og klage, slutter han/hun på dagen. Men det er ikke nok med bare ord. Sjakkforbundet må aktivt være et serviceorgan for hele sjakk-Norge. Det må være hyggelig å jobbe med sjakk, helt enkelt, og det gjelder både for ildsjeler og administrasjon.

Jeg er spent på forbundets strategiplan for perioden 2021-24, som i disse dager er ute på høring blant klubbene. Dette er et supert utgangspunkt for videre arbeid. Jeg liker de foreslåtte kjerneverdiene «fair play, mangfold og utvikling». Et sjakkforbund med slike verdier er noe jeg gladelig vil promotere og stå på for, men bra er det at man bruker tid på denne prosessen og forankrer det i miljøet. «Sjakk for alle!» er også et klingende slagord som brukes blant annet på forbundets Facebook-side.

Jeg har jobbet som sjakktrener på Norges Toppidrettsgymnas i hele min yrkeskarriere med alt det har omfattet. Tanken om å utvide arenaen og jobbe i spann med sjakkforbundet, høres spennende ut. Jeg er motivert og har tid, og forhåpentligvis kan min kompetanse og bakgrunn være relevant.