BERGENSJAKK

Minneord om Knut J. Helmers

Vi viderebringer Øystein Brekkes minneord om Knut J. Helmers, som også kan finnes hos Aftenposten:

Et forrykende sjakktalent
av Øystein Brekke

Knut J. Helmers i 1986
Knut J. Helmers i 1986
(Foto: Øystein Brekke)
Da Knut Jøran Helmers døde av kreft 15. april, bare 64 år gammel, mistet vi en av Norges fremste kapasiteter på sjakkens område.

Knut var et forrykende sjakktalent tidlig på 70-tallet og ble norgesmester to ganger, som 19- og 20-åring, deretter Internasjonal mester i 1978 og nordisk mester i 1981. Fem ganger på rad, fra 1976 til 84, var han en sterk klippe på Norges OL-lag i sjakk.

Knut hadde tydelig spillestyrken til å bli stormester, men forholdene lå den gang dårlig til rette, både når det gjaldt turneringstilbud og økonomi. Allerede i 1986 valgte han å legge opp som turneringsspiller.

Knut Helmers var sjakkelskeren som trivdes aller best med analyser og formidling av sjakk. Fra 70-tallet delte han pedagogisk av sin store sjakkforståelse gjennom lynsjakkpartier i Sjakklubben Stjernen i Oslo og siden hjemme.

Knut analyserte sjakkpartier som få andre, redigerte en ukentlig sjakkspalte i Arbeiderbladet fra 1979 til 91 og skrev bøkene Revansjen som glapp og Sjakkleksjoner med Simen Agdestein.

Knut Helmers fikk stor betydning som trener og inspirator for en ny generasjon spillere. På 80-tallet ble han vår første juniorlandslagstrener og ble spesielt engasjert som trener og sekundant for fremadstormende Simen Agdestein.

Simen nådde opp i verdenseliten som spiller. Dette ble siden viktige impulser i den norske sjakkrevolusjonen gjennom Simen Agdesteins sjakklinje på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum, der Magnus Carlsen fikk trening allerede fra 9-årsalderen.

Knut var Oslo-gutt, men flyttet i 2009 til Ski sammen med sin kjære Ester, som han var gift med siden 1978. Det var et stort sjokk for Knut da Ester gikk bort for to år siden.

Sammen hadde de to voksne barn og to barnebarn som nå har mistet en far og bestefar. Vi er mange som allerede sterkt savner Knut.