BERGENSJAKK

Magnus Carlsen Chess Tour – finale – dag 7

Carlsen var fornøyd med finaleseier
Carlsen var fornøyd med finaleseier
(Foto: Chess24)

Magnus Carlsen Chess TourGM Magnus Carlsen (2881) tok førsteplass i Magnus Carlsen Chess Tour etter en spennende avslutning. Den syvende og avgjørende delmatchen mot GM Hikaru Nakamura (USA 2829) gikk helt til Armageddon hvor Carlsen berget remis med svart.

Det ble en perfekt start for verdensmesteren, som tok intiativet med svart i første hurtigsjakkparti og vant to bønder. Nakamura prøvde på et desperat motangrep med offisersofferet 28.Sxg7, men Carlsen hadde ingen problemer med å forsvare seg og ta hele poenget.

Carlsen presset med hvit i det andre partiet, men Nakamura holdt balansen i et langt sluttspill fram til det ble poengdeling i trekk 74.

I tredje parti slo Nakamura tilbake. Han vant en kvalitet i midtspillet og ga senere tilbake et tårn for å sette matt på andre siden av brettet.

Fjerde parti ble et langt sluttspill. Carlsen hadde initiativet og ofret bonde for å etablere en god springer på e4. Det ble andri noen vinstsjanser og partiet endte med patt etter 67 trekk. Dermed endte hurtigsjakken 2-2 og det skulle spilles to lynsjakkpartier.

Nakamura startet med hvit i lynsjakken og fikk snart en behagelig stilling med bonde over. Ulikefargede løpere hjalp ikke Carlsen siden det var tårn på brettet, og Nakamuras fribønder på dronningfløyen ble avgjørende. Temaet med tårn og ulikefargede løpere gjentok seg i neste parti. Denne gang var det Carlsen som var bonde over og avgjorde partiet med en fribonde på dronningfløyen. Altså ble det uavgjort også i lynsjakken og bare et Armageddonparti gjensto.

Carlsen valgte svart i Armageddonpartiet og kunne dermed klare seg med remis. Det så lovende ut i midtspillet hvor svart hadde fordel, men senere tok hvit over og Carlsen følte seg tvunget til å gi dronningen for tårn og løper. Sluttspillet var remis på brettet, men med under et minutt igjen på klokken kunne alt skje. Carlsen fikk etterhvert satt opp en festning på sjetteraden og Nakamura ga opp vinstforsøkene uten noe forsøk på å vinne på tid.

Det var en match i motbakke for Carlsen, hvor han tre ganger lå under men utlignet ved å vinne neste delmatch. Han lå også under etter første lynsjakkparti i finalen, men igjen klarte han å vinne når alternativet var matchtap. Dette viser stor mental styrke.
Neste onlineturnering for Carlsen ser ut til å bli Chess24 Banter Series i september.

Se også omtale hos Chess24, TV 2, VG og Offerspill.

Finale          
Carlsen   ½ 0 ½ ½
Nakamura  ½ 1 ½ ½

Carlsen   0 ½ 1 ½ ½ 1
Nakamura  1 ½ 0 ½ ½ 0

Carlsen   1 ½ 0 ½ ½ 0
Nakamura  0 ½ 1 ½ ½ 1

Carlsen   ½ ½ 1 ½
Nakamura  ½ ½ 0 ½

Carlsen   ½ ½ ½ ½ 1 0 0
Nakamura  ½ ½ ½ ½ 0 1 1

Carlsen   1 ½ ½ 1 
Nakamura  0 ½ ½ 0 

Carlsen   1 ½ 0 ½ 0 1 1
Nakamura  0 ½ 1 ½ 1 0 0