BERGENSJAKK

Magnus Carlsen Chess Tour – finale – dag 6

Carlsen utlignet i sjette delmatch mot Nakamura
Carlsen utlignet i sjette delmatch mot Nakamura
(Foto: Chess24)

Magnus Carlsen Chess TourGM Magnus Carlsen (2881) hadde kniven på strupen og vondt i ryggen, men taklet presset og vant mot GM Hikaru Nakamura (USA 2829) i sjette delmatch i finalen i Magnus Carlsen Chess Tour. Dermed er stillingen 3-3 sammenlagt og vinneren kåres i den syvende og siste delmatchen torsdag kveld.

Carlsen innledet med et fint angrepsparti, selv om ryggsmertene gjorde at han ikke klarte å sitte på stolen. Et dobbelt bondeoffer ble fulgt opp med et springeroffer og Nakamura var i store problemer. Det fantes en vei ut, men Nakamura fant ikke det ulogiske 25…Te8! som ville holdt balansen. Carlsen fikk snart avgjørende fordel og selv om den svarte kongen rømte fra h8 til d7 ble det etterhvert matt på dronningfløyen.

Nakamura var nær å utligne med hvit i andre parti, men spilte ikke nøyaktig nok. Dermed berget Carlsen remis i et tårnsluttspill med to bønder over.

Tredje parti med Carlsen som hvit var en rask remis som ble ferdigspilt på få minutter. Denslags har ikke lønnet seg tidligere i natchen, men ryggproblemene var en akseptabel unnskyldning.

Dermed gjensto parti fire hvor Nakamura måtte vinne med hvit. Han var aldri i nærheten av dette, da svart snart fikk fordel og vant da han trengte inn på kongefløyen. Sluttresultatet ble dermed 3-1 til Carlsen, hans største seier så langt i finalen.

Syvende og siste delmatch spilles torsdag med start kl. 16.00. Vinneren tar førstepremien på solide 140.000 dollar.
Det blir direktesending hos Chess24 med kommentering på engelsk, norsk og flere andre språk. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 15.30 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum i studio.

Se også omtale hos Chess24 (engelsk | norsk), TV 2 og VG.

Finale                   
Carlsen     ½ 0 ½ ½
Nakamura    ½ 1 ½ ½

Carlsen     0 ½ 1 ½ ½ 1
Nakamura    1 ½ 0 ½ ½ 0

Carlsen     1 ½ 0 ½ ½ 0
Nakamura    0 ½ 1 ½ ½ 1

Carlsen     ½ ½ 1 ½
Nakamura    ½ ½ 0 ½

Carlsen     ½ ½ ½ ½ 1 0 0
Nakamura    ½ ½ ½ ½ 0 1 1

Carlsen     1 ½ ½ 1 
Nakamura    0 ½ ½ 0