BERGENSJAKK

Magnus Carlsen Chess Tour – finale – dag 5

Nakamura leder mot Carlsen for tredje gang
Nakamura leder mot Carlsen for tredje gang
(Foto: Chess24)

Magnus Carlsen Chess TourGM Hikaru Nakamura (USA 2829) har tatt ledelsen mot GM Magnus Carlsen (2881) for tredje gang i finalen i Magnus Carlsen Chess Tour. Amerikaneren vant femte delmatch på Armageddon og leder nå 3-2 sammenlagt. Finalen spilles best av syv, så Nakmura trenger bare en matchseier til for å sikre førsteplassen.

Carlsen presset med svart i det første partiet, men Nakamura berget remis i dronningsluttspillet med en spektakulær kongevandring som ga tilstrekkelig motspill. De tre neste partiene var alle solide remiser uten spesielle sjanser til noen av partene. Dermed endte hurtigsjakken 2-2 og man gikk over til to lynsjakkpartier.

Med svart i første lynsjakkparti spilte Carlsen overraskende Aljekhins forsvar og fikk raskt stor fordel. Han førte partiet til seier og med hvit i neste parti så det svært lovende ut for Carlsen. Nakamura kjempet videre og fikk fordel i et svært skarpt parti hvor han ofret kvalitet i midtspillet. Carlsen hadde en mulighet til å berge remis, men tapte da han ikke fant denne. Lynsjakken endte 1-1 og det gjensto bare finalens første Armageddonparti.

Carlsen valgte å spille hvit og måtte dermed vinne. Dette ble aldri aktuelt, da Nakamura fikk klar fordel etter rundt 20 trekk. LIkevel virket han først og fremst interessert i å sikre det nødvendige halvpoenget. Siden Carlsen ikke kunne ta remis måtte han presse i en dårlig stilling og endte opp med å tape partiet og delmatchen.

Sjette delmatch av totalt syv spilles onsdag med start kl. 16.00. Hvis Carlsen ikke vinner er finalen over. Hvis han klarer å utligne blir det en avgjørende syvende delmatch på torsdag.
Det blir direktesending hos Chess24 med kommentering på engelsk, norsk og flere andre språk. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 15.30 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum i studio.

Se også omtale hos Chess24 og TV 2.

Finale                   
Carlsen     ½ 0 ½ ½
Nakamura    ½ 1 ½ ½

Carlsen     0 ½ 1 ½ ½ 1
Nakamura    1 ½ 0 ½ ½ 0

Carlsen     1 ½ 0 ½ ½ 0
Nakamura    0 ½ 1 ½ ½ 1

Carlsen     ½ ½ 1 ½
Nakamura    ½ ½ 0 ½

Carlsen     ½ ½ ½ ½ 1 0 0
Nakamura    ½ ½ ½ ½ 0 1 1