BERGENSJAKK

Legends of Chess 2020 – 9. runde

De fire semifinalistene: Carlsen, Nepomniachtchi, Giri og Svidler
De fire semifinalistene:
Carlsen, Nepomniachtchi, Giri og Svidler
(Foto: Chess24)

Legends of chessGM Magnus Carlsen (2881) vant 3-1 mot GM Vladimir Kramnik (RUS 2756) i niende og siste runde av kvalifiseringen i Legends of Chess. Dermed ble det ni strake matchseire, hvorav to i Armageddon.

De to første partiene mot eksverdensmester Kramnik endte remis, men det var Carlsen som hadde sjansen og burde ledet. Ledelsen kom i tredje parti hvor det ble en knusende seier med hvit. Kramnik gikk hardt ut i det siste partiet i et forsøk på å utligne, men spilte altfor aggressivt og tapte raskt.

GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2778) hadde allerede sikret andreplass, så da gjorde det ikke så mye at han tapte mot GM Boris Gelfand (ISR 2702). Etter 2-2 i hurtigsjakken vant Gelfand Armageddonpartiet med svart.

Matchen mellom GM Anish Giri (NED 2731) og GM Peter Svidler (RUS 2742) sto om tredjeplassen og om å slippe Carlsen som motstander i semifinalen. Giri vant det tredje partiet med svart og spilte ellers tre remiser. Han tok dermed tredjeplass med Svidler på plassen bak.

Beste spiller som ikke kom til semifinalen var GM Vasyl Ivanchuk (UKR 2686). Matchen mot GM Viswanathan Anand (IND 2751) ga fem remiser, men siden Ivanchuk hadde svart i Armageddonpartiet gikk seieren til ham. Dermed ble det femteplass på den ukrainske stormesteren, bare ett poeng bak Svidler.

Rundens bunnoppgjør var GM Peter Leko (HUN 2710) mot GM Ding Liren (CHN 2836). Her vant kineseren det første partiet og sikret matchseier med tre påfølgende remiser.

Carlsen endte på topp med 25 poeng av 27 mulige. Deretter fulgte Nepomniachtchi med 20, Giri med 18 og Svidler med 14 poeng. Disse fire går videre til semifinaler hvor Carlsen møter Svidler og Nepomniachtchi møter Giri.
Semifinalene spilles også med matcher over fire hurtigsjakkpartier, men hvis det blir 2-2 spilles det to lynsjakkpartier før eventuell Armageddon. Man må vinne to slike matcher for å gå videre til finalen.

Spillerne har nå en etterlenget fridag før semifinalene starter fredag kl. 16.00. Alle partier sendes hos Chess24 med kommentering på engelsk, norsk og flere andre språk. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 15.30 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum i studio.

Les mer om niende runde hos Chess24 (engelsk|norsk) og TV 2.

9. runde             
Carlsen - Kramnik    3.0-1.0
Gelfand - Nepomniachtchi 3.0-2.0
Svidler - Giri      1.5-2.5
D. Liren - Leko      2.5-1.5
Ivanchuk - Anand     3.0-2.0

Tabell              
1. Carlsen        NOR 25
2. Nepomniachtchi    RUS 20
3. Giri         NED 18
4. Svidler        RUS 14
5. Ivanchuk       UKR 13
6. Kramnik        RUS 12
7. Gelfand        ISR 11
8. Ding Liren      CHN  9
9. Anand         IND  7
10. Leko         HUN  6

Semifinaler       
Carlsen    - Svidler
Nepomniachtchi - Giri