BERGENSJAKK

Legends of Chess 2020 – 8. runde

Carlsen slo Nepomniachtchi i Armageddon
Carlsen slo Nepomniachtchi i Armageddon
(Foto: Chess24)

Legends of chessGM Magnus Carlsen (2881) vant toppoppgjøret mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2778) i åttende runde av Legends of Chess. Det var en spennende og dramatisk match hvor Carlsen vant i Armageddon etter 2-2 i hurtigsjakken.

Carlsen med svart sto til vinst i første parti før Nepomniachtchi klarte å berge et halvpoeng i sluttspillet. Verdensmesteren imponerte i andre parti, med et sterkt kvalitetsoffer fulgt av et knusende kongeangrep. Carlsen sto også klart best med svart i tredje parti, men igjen klarte russeren å berge remis.

På stillingen 1-2 måtte Nepomniachtchi vinne med svart i siste hurtigsjakkparti. Dette klarte han på imponerende vis etter at hvit ga bort diverse bønder i sluttspillet.

I det avgjørende Armageddonpartiet hadde Nepomniachtchi med hvit både fordel og best tid i midtspillet, men Carlsen fikk snudd partiet og sto til enkel vinst da han aksepterte remis i trekk 80. Remis eller seier med svart er det samme i Armageddon.

Det ble også Armageddon i matchene GM Anish Giri (NED 2731) – GM Vasyl Ivanchuk (UKR 2686) og GM Peter Leko (HUN 2710) – GM Boris Gelfand (ISR 2702). I begge matcher gikk den klart eldste spilleren seirende ut, dvs. Ivanchuk og Gelfand.

GM Peter Svidler (RUS 2742) tok et langt steg mot finalespill da han slo GM Vladimir Kramnik (RUS 2756) 2½-1½. Svidler vant det første partiet, mens de tre andre ble remis.
Rundens siste match var bunnkampen mellom GM Viswanathan Anand (IND 2751) og GM Ding Liren (CHN 2836). Her trengte Ding Liren bare tre partier for å avgjøre med sifrene 2½-½.

Før siste runde leder Carlsen med 22 poeng foran Nepomniachtchi med 19 og Giri med 15. Disse tre er allerede kvalifisert for finalespillet. I kampen om den fjerde og siste finaleplassen ligger Svidler med sine 14 poeng best an. Utfordrere er Kramnik (12 poeng) og Ivanchuk (11).

Niende og siste runde i kvalifiseringen spilles onsdag kl. 16.00. Partiene er Carlsen – Kramnik, Gelfand – Nepomniachtchi, Svidler – Giri, Ding Liren – Leko og Ivanchuk – Anand. Alle partier sendes hos Chess24 med kommentering på engelsk, norsk og flere andre språk. TV 2 sender på TV 2 Sport 1 fra kl. 15.30 med bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum i studio.

Les mer om åttende runde hos Chess24 (engelsk|norsk) og TV 2.

8. runde             
Nepomniachtchi - Carlsen 2.0-3.0
Giri      - Ivanchuk 2.0-3.0
Kramnik    - Svidler 1.5-2.5
Leko      - Gelfand 2.0-3.0
Anand     - D. Liren 0.5-2.5 

Tabell              
1. Carlsen        NOR 22
2. Nepomniachtchi    RUS 19
3. Giri         NED 15
4. Svidler        RUS 14
5. Kramnik        RUS 12
6. Ivanchuk       UKR 11
7. Gelfand        ISR  9
8-10. Leko        HUN  6
8-10. Anand        IND  6
8-10. Ding Liren     CHN  6