BERGENSJAKK

Lindores Abbey Rapid Challenge 2020 – dag 3

Magnus Carlsen Chess Tour 2020GM Hikaru Nakamura (USA 2829) vant forgruppen i Lindores Abbey Rapid Challenge, et halvpoeng foran GM Sergey Karjakin (RUS 2709). GM Magnus Carlsen (2881) var i trøbbel underveis på tredje spilledag, men kom seg i havn på femteplass og er videre til kvartfinalene.

Carlsen spilte i niende runde remis med svart mot Karjakin. Den russiske VM-utfordreren fra 2016 var den som presset for vinst, men Carlsen var aldri i store problemer. Disse kom derimot i tiende runde mot GM Daniil Dubov (RUS 2770), en av nordmannens sekundanter under VM-matchen mot Caruana.
Carlsen ble stående dårligst med hvit i midtspillet og tapte da han bukket ren offiser i trekk 41. Da hadde Dubov nettopp gjort et svakt trekk som gjorde at stillingen på brettet var lik.

Før siste runde var verdensmesteren på 50% score og i fare for å ryke ut av kvartfinalene. Tap med svart mot GM Alireza Firouzja (FID 2703) var det som skulle til, men her tok Carlsen seg kraftig sammen og spilte sitt beste parti i turneringen. Etter det sterke kvalitetsofferet 33…Tb3! gikk det raskt nedover for 16-årige Firouzja, som ga opp etter 50 trekk i en håpløs stilling.

Med seieren i siste runde endte Carlsen på 6 poeng, noe som ga delt tredje- til sjetteplass sammen med GM Yu Yangyi (CHN 2738), GM Wesley So (USA 2741) og GM Ding Liren (CHN 2836). Etter kvalitetsberegning endte Carlsen på femteplass, noe som gjør at So på fjerdeplass blir motstander i kvartfinalen.

De siste som gikk videre til kvartfinalene var GM Daniil Dubov (RUS 2770) og GM Levon Aronian (ARM 2778) på 5½ poeng. GM Alexander Grischuk (RUS 2784) nådde samme poengsum, men røk ut med svakest score i innbyrdes oppgjør.
Firouzja, GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2774) og GM Wei Yi (CHN 2752) ble også utslått og er ferdige med turneringen.

Spillerne har nå en hviledag før kvartfinalene starter lørdag kl. 16.00. Hver kvartfinale består av opptil tre matcher på fire partier. Man må vinne to slike matcher for å gå videre til semifinalen. Hvis en match ender 2-2 kåres vinneren i Armageddon.

Lørdag spiller Nakamura – Aronian og Yu Yangyi – Ding Liren, mens Carlsen – So og Dubov – Karjakin spiller søndag.
Alle partier sendes hos Chess24 med kommentering på engelsk, norsk (GM Johan-Sebastian Christiansen og Jon Kristian Haarr) og flere andre språk. TV 2 sender ikke lørdagens kvartfinaler, men er tilbake søndag.

Les mer om tredje spilledag hos Chess24 og ChessBase.

Resultatliste forgruppe  
1. Nakamura  USA  7.5/11
2. Karjakin  RUS  7.0
3. Yu Yangyi  CHN  6.0
4. So     USA  6.0
5. Carlsen   NOR  6.0
6. Ding Liren CHN  6.0
7. Dubov    RUS  5.5
8. Aronian   ARM  5.5

9. Grischuk  RUS  5.5
10.Firouzja  FID  4.5
11.Duda    POL  4.0
12.Wei Yi   CHN  2.5

Kvartfinaler      
Nakamura - Aronian
Karjakin - Dubov
Yu Yangyi - Ding Liren
So    - Carlsen