BERGENSJAKK

Kandidatturneringen 2020 starter

Liren Ding og Caruana blir favoritter i Kandidatturneringen
Liren Ding og Caruana blir favoritter i Kandidatturneringen
(Foto: Lennart Ootes fra Sinquefield Cup 2019)

Kandidatturneringen 2020I dag starter Kandidatturneringen i Yekaterinburg, Russlands fjerde største by. De åtte deltakerne møtes i en maratonturnering over 14 dager, hvor vinneren får retten til å utfordre verdensmester Magnus Carlsen.

På tross av Coronakrisen ser det ut til at denne svært viktige turneringen vil gå som planlagt. Alle deltakere og arrangører er testet for Corona og vil gå til helsesjekk to ganger daglig så lenge turneringen varer.

De to store favorittene er GM Fabiano Caruana (USA 2842) og GM Ding Liren (CHN 2805), som er høyest ratet foran GM Alexander Grischuk (RUS 2777) og GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2777). De to russerne er trolig for ujevne til å kunne kjempe helt i toppen, men femterangerte GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2767) kan være en potensiell utfordrer. Franskmannen kom inn som reserve på et par ukers varsel da GM Teimour Radjabov (AZE 2765) valgte å trekke seg. Radjabov mente at turneringen burde utsettes grunnet Coronakrisen og ønsket ikke å spille da dette ble avvist.

De andre deltakerne er GM Anish Giri (NED 2763), GM Wang Hao (CHN 2758) og GM Kirill Alekseenko (RUS 2704), men det er tvilsomt at noen av disse vil sette preg på turneringen.

Rundestart er kl. 12.00 norsk tid (16.00 lokalt). Partiene i første runde er Vachier-Lagrave – Caruana, Ding Liren – Wang Hao, Giri – Nepomniachtchi og Grischuk – Alekseenko.
Direktesendte partier kan finnes hos bl.a. arrangøren, Chess24, ChessBase og ChessBomb.

Hos Chess24 er det for første gang norske kommentatorer. Det er IM Sebastian Mihajlov og IM Kristian Stuvik Holm som dekker første runde. Les mer om dette her.
Hovedsendingen til Chess24 blir på engelsk hvor GM Magnus Carlsen vil kommentere sammen med GM Jan Gustafsson og IM Lawrence Trent. Etter rundt to timers spill vil også GM Peter Svidler bli med. Svidler er i Yekaterinburg som sekundant for Alekseenko.

Deltakere i Kandidatturneringen 2020  
1.  GM Fabiano Caruana     USA 2842
2.  GM Ding Liren       CHN 2805
3-4. GM Alexander Grischuk   RUS 2777
3-4. GM Ian Nepomniachtchi   RUS 2777
5.  GM Maxime Vachier-Lagrave FRA 2767
6.  GM Anish Giri       NED 2763
7.  GM Wang Hao        CHN 2758
8.  GM Kirill Alekseenko    RUS 2704