BERGENSJAKK

VM i Fischer Random 2019 – finaler

So er den første offisielle verdensmester i Fischer Random
So er den første offisielle verdensmester
i Fischer Random
(Foto: Maria Emelianova)

VM i Fischer RandomFinalen i VM i Fischer Random ble en stor nedtur for Magnus Carlsen, som var fullstendig sjanseløs mot Wesley So.

Carlsen presset med hvit i første parti, men måtte til slutt nøye seg med remis. Deretter tok So over og vant de tre neste partiene. Dermed var matchen i praksis avgjort før avslutningsdagen, siden So ledet med hele 9 poeng med bare 12 poeng igjen å spille om.

So trengte bare et par remiser på tredje spilledag, og hadde ikke noe problem med å sikre seg de nødvendige poengene. Etter remis i dagens første parti måtte Carlsen vinne med svart i det andre partiet. Dette førte til at han presset for hardt og tapte. Dermed var matchen over og So tok en knusende seier med 13½-2½. De seks partiene som ble spilt ga fire seire til So og to remiser.

Carlsen sa til NRK etterpå at han skammet seg over eget spill, og at So hadde vært mye bedre.

Det ble også en overlegen vinner i kampen om tredjeplassen. Ian Nepomniachtchi ledet med 6 poeng på Fabiano Caruana etter to dager, og trengte bare ytterligere tre partier for å avgjøre matchen. Stillingen ble 12½-5½ til Nepomniachtchi.

VM i Fischer Random ble spilt fra 27. oktober til 2. november på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Se også omtale hos Aftenposten, NRK, VG og Chess.com.

Carlsens neste offisielle turnering er Tata Steel Chess India Rapid & Blitz fra 22. november, men det ryktes at han allerede i dag skal spille et parti for sin klubb Offerspill i Østlandsseriens 1. divisjon.