BERGENSJAKK

EM for landslag 2019 – 9. runde

Norge vant klart mot Finland i siste runde
Norge vant klart mot Finland i siste runde
(Foto: www.euro2019.ge)

EM for landslag 2019Europamesterskapet for landslag i Georgia ble avsluttet lørdag med niende og siste runde. Det ble russisk gull både i den åpne klassen og kvinneklassen.

Norge møtte Finland i siste runde i begge klasser. Herrelaget slo til med knusende 3½-½, mens kvinnelaget gikk på et knapt nederlag med 1½-2½.

I Åpen klasse ble det altså storseier mot Finland i niende runde. GM Aryan Tari (2630) vant overbevisende mot GM Tomi Nybäck (FIN 2565) på førstebord, og det ble også partiseire til GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) og GM Benjamin Arvola Notkevich (2494). Det var bare GM Johan Salomon (2507) på tredjebord som måtte avgi et halvpoeng.

Norges beste spiller i EM for lag var Christiansen med 4½ poeng av 6 og ratingprestasjon på 2727. Uoffisielt er Christiansen nå rundt 2593 i rating og 2600-grensen er ikke langt unna. Tari var solid på førstebord og tapte bare ett parti. Ratingprestasjonen var 2653, noe som ga en liten ratingframgang. Det var også framgang for debutanten IM Benjamin Haldorsen (2440), som viste stormesterstyrke med prestasjon på 2538. Med litt bedre uttelling fra de gode stillingene kunne det blitt en ny GM-norm. Salomon endte rundt forventet score, mens Notkevich hadde litt et skuffende mesterskap.

Ukraina ledet Åpen klasse før siste runde, men måtte nøye seg med 2-2 mot Kroatia i runde 9. Dermed kom Russland bakfra og gikk forbi med seier 2½-1½ mot Polen.
Russland topper tabellen med 15 lagpoeng, mens Ukraina og England med 14 poeng tok de andre medaljene. På de neste plassene fulgte Armenia med 13 og Kroatia med 12 poeng.

Sverige og Norge sluttet begge på 9 poeng, men Sverige hadde minimalt bedre kvalitetspoeng og ble dermed beste nordiske lag. Plasseringene ble hhv. nummer 21 og 22. Island hadde 8 lagpoeng og Danmark og Finland begge 7.

Russland tok gull i kvinneklassen
Russland tok gull i kvinneklassen
(Foto: www.euro2019.ge)

I Kvinneklassen avsluttet Norge med tap mot Finland. Edit Machlik (2062) tok det norske helpoenget på andrebord, mens Marte B. Kyrkjebø (1871) spilte remis. Både Monika Machlik (2159) og Hanna B. Kyrkjebø (1949) tapte.

Edit Machlik var lagets toppscorer med 4½ poeng av 8 og ratingprestasjon på 2151. Hun var dessuten den eneste som tok mer enn 50% score. Hanna B. Kyrkjebø hadde i likhet med Edit en fin ratingframgang, mens Monika Machlik og WFM Sylvia Johnsen endte rundt forventet score. Marte B. Kyrkjebø var den eneste som gikk i minus ratingmessig.

Russland avsluttet med stil i Kvinneklassen, med seier 3½-½ mot Tyrkia. Dermed ble det en klar førsteplass med 16 av 18 mulige lagpoeng. Hjemmelaget Georgia tok sølv med 15 poeng, mens Aserbajdsjan ble nummer tre med 14 poeng. Deretter fulgte Ukraina og Nederland med 12 poeng.

Sverige ble beste nordiske lag med 7 poeng og 26. plass. 56-årige GM Pia Cramling (SWE 2462) gjorde et sterkt resultat og ble nest beste førstebordspiller i mesterskapet med 8 poeng av 9 og ratingprestasjon på 2621. Finland ble nummer 28 med 6 lagpoeng og Norge nummer 29 med 5 poeng.

Les mer om siste runde i EM for lag hos ChessBase.