BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2019 – 10. runde

Carlsen med en etterlengtet seier mot So
Carlsen med en etterlengtet seier mot So
(Foto: Crystal Fuller)

Sinquefield CupEtter ni strake remiser fikk GM Magnus Carlsen (2882) endelig en seier i tiende runde av Sinquefield Cup. Dermed er det fortsatt et lite håp om førsteplass, ettersom ledende GM Liren Ding (CHN 2805) og GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2774) bare tok et halvpoeng tilsammen.

Carlsen fikk ingen åpningsfordel med hvit mot GM Wesley So (USA 2776), men viste seg klart sterkest i sluttspillet. So var i ferd med å havne i trekktvang og følte seg tvunget til å gå inn i et tapt tårnsluttspill.
Her spilte Carlsen litt unøyaktig, men da heller ikke So spilte perfekt var partiet snart over.

Liren Ding ofret en bonde med svart mot GM Levon Aronian (ARM 2765) for bra kompensasjon, men Aronian ga senere bonden tilbake og nådde en død remisstilling. Dermed forsvarte Liren Ding sin førsteplass.

Nepomniachtchi tabbet seg ut mot Vachier-Lagrave og mistet ledelsen
Nepomniachtchi tabbet seg ut mot Vachier-Lagrave og mistet ledelsen
(Foto: Lennart Ootes)

Nepomniachtchi presset hardt med hvit mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2778), men gjorde en stygg feil med 21.Sd7?? da han mente å spille Sc6. Trekket Nepomniachtchi ønsket å spille ville gitt en klar remisstilling, men nå fikk han i stedet et håpløst sluttspill med bonde under. Russeren fikk dermed sitt andre tap i turneringen og falt ned fra førsteplassen.

Med en runde igjen å spille leder Liren Ding alene med 6 poeng. Deretter følger Carlsen, Nepomniachtchi, GM Viswanathan Anand (IND 2756) og GM Sergey Karjakin (RUS 2750) med 5½ poeng.
Det er ingen innbyrdes møter blant disse fem i siste runde, noe som betyr at også Vachier-Lagrave, GM Fabiano Caruana (USA 2818) og GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2764) på 5 poeng har en teoretisk sjanse til å vinne turneringen.
Ved poenglikhet om førsteplassen spilles det hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk neste dag for å kåre en vinner.

Ellevte og siste runde spilles onsdag kl. 20.00 norsk tid. Partiene er Vachier-Lagrave – Carlsen, Liren Ding – Mamedyarov, Caruana – Karjakin, Anand – Nakamura, Giri – Nepomniachtchi og So – Aronian.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24.
Carlsens parti blir i tillegg analysert av Sesse.

Les mer om tiende runde av Sinquefield Cup hos Chess24, ChessBase og Chess.com.