BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2019 – 9. runde

Liren Ding med sterk seier mot Caruana
Liren Ding med sterk seier mot Caruana
(Foto: Lennart Ootes)

Sinquefield CupGM Liren Ding (CHN 2805) og GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2774) vant sine partier i niende runde av Sinquefield Cup og har et halvt poengs forsprang to runder før slutt.
GM Magnus Carlsen (2882) hadde muligheten for sitt første helpoeng mot GM Levon Aronian (ARM 2765), men nyttet ikke sjansen og spilte sin niende strake remis.

Liren Ding spilte et sterkt parti med hvit mot verdenstoer GM Fabiano Caruana (USA 2818) og presset motstanderen i senk. Samtidig tok han kraftig innpå amerikaneren på verdensrankingen og er nå bare et par poeng bak.

Nepomniachtchi tok sin tredje seier i turneringen da han vant et svært langt sluttspill med svart mot GM Wesley So (USA 2776). So ofret bonde for posisjonell fordel, men Nepomniachtchi fikk til slutt aktivisert brikkene og tok hele poenget etter 132 trekk.

Carlsen nyttet ikke sjansen mot Aronian
Carlsen nyttet ikke sjansen mot Aronian
(Foto: Lennart Ootes)

Partiet Aronian – Carlsen inneholdt en feilbedømmelse fra begge spillere. Aronian spilte det tvilsomme 20.e5?! som kunne gitt Carlsen klar fordel ifølge Stockfish. Begge så nok den kritiske varianten med 21…Dxe3 22.fxe3 Sc5 23.Sxa5 La6, men de må ha ment at dette var greit for hvit med sine sammenhengende fribønder. I praksis ser svart ut til å ha klar fordel, men dette er nok ikke opplagt ved brettet.
Carlsen valgte en tryggere variant og remisen var deretter ikke langt unnå.

De andre tre partiene i niende runde endte remis.
To runder før slutt leder Liren Ding og Nepomniachtchi med 5½ poeng foran GM Viswanathan Anand (IND 2756) og GM Sergey Karjakin (RUS 2750) med 5. Deretter følger Carlsen, Caruana og GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2764) med 4½. I praksis har Carlsen nå mistet sjansen til turneringsseier, siden ett poengs forsprang er for mye å ta igjen med bare to runder igjen.

Tiende og nest siste runde spilles tirsdag kl. 20.00 norsk tid. Partiene er Carlsen – So, Aronian – Liren Ding, Nepomniachtchi – Vachier-Lagrave, Karjakin – Anand, Mamedyarov – Caruana og Nakamura – Giri.
Direktesendte partier med kommentarer kan finnes hos Chess24.
Carlsens parti blir i tillegg analysert av Sesse.

Les mer om niende runde av Sinquefield Cup hos Chess24, ChessBase og Chess.com.