BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2018 – 9. runde

Caruana til topps i Norway Chess
Caruana til topps i Norway Chess
(Foto: Lennart Ootes)

Altibox Norway ChessGM Fabiano Caruana (USA 2822) tok en velfortjent førsteplass i Altibox Norway Chess 2018 etter seier i et svært skarpt parti mot GM Wesley So (USA 2778) i siste runde. GM Magnus Carlsen (2843) gjorde skuffende nok ikke noe vinstforsøk med svart, og tok remis mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2789) etter 17 trekk og få minutters spill. Han gamblet med dette på at de andre i toppen også ville spille remis, men dette feilet da Caruana gikk seirende ut av tidsnødsduellen med So.

Det ble remis i siste runde mellom GM Levon Aronian (ARM 2764) og GM Hikaru Nakamura (USA 2769), men GM Viswananthan Anand (IND 2760) slo GM Sergey Karjakin (RUS 2782) da motstanderens kongeangrep feilet og han endte opp to bønder under.

En skuffende avslutning av Carlsen
En skuffende avslutning av Carlsen
(Lennart Ootes)

Caruana – So var det siste partiet som gjensto, og ved remis her ville Anand, Carlsen, Caruana, Nakamura og So alle stå med 4½ poeng av 8. Dette ville ført til en 10-runders lynsjakkturnering fredag formidddag. Slik gikk det ikke, da So tabbet seg ut i trekk 41 og spilte Td3?? der Td2! ville gitt remis. Det var svært amatørmessig av So å gjøre en sik feil i første trekk etter tidskontrollen, med 50 minutter på klokken.

Med 5 poeng på 8 runder tok Caruana førsteplass og en pengepremie på 75.000 Euro. Dette var amerikanerens tredje turneringsseier i år, etter GRENKE og Kandidatturneringen. Carlsen, som ble nummer to med 4½ poeng, har vunnet Tata Steel og Shamkir.
På de neste plassene fulgte Nakamura og Anand, også med 4½ poeng.

Carlsen startet med 2½ av 3 i Stavanger, og var klar favoritt til seier, men tapet mot So endret alt. De to siste rundene ga bare remiser, mens Caruana kom bakfra og suste forbi med to seire.

Les mer om siste runde hos Matt & Patt (1 | 2), Sjakkfantomet, Aftenposten og Chess.com.

9. runde              Tabell       
Vachier-Lagrave - Carlsen  ½-½   1. Caruana   5.0/8
Caruana     - So    1-0   2. Carlsen   4.5
Karjakin    - Anand   0-1   3. Nakamura  4.5
Aronian     - Nakamura ½-½   4. Anand    4.5
Mamedyarov   -          5. So     4.0 
                  6. Aronian   4.0
                  7. Mamedyarov 3.5
                  8. V-Lagrave  3.0
                  9. Karjakin  3.0