BERGENSJAKK

Eivind Poulsson er død

FM Eivind Poulsson er gått bort, 75 gammel.
Informasjon om begravelsen ventes komme i Aftenposten en av de neste dagene.

Øystein Brekke har skrevet følgende minneord:


Eivind Poulsson er død

Eivind Poulsson i 1980
Eivind Poulsson i 1980
(Foto: Øystein Brekke)

En av Norges fremste sjakkspillere på 60- og 70-tallet, Eivind Poulsson, døde sist fredag 9. februar i Oslo, 75 år gammel, etter en tids sykdom.

Eivind var født 5. desember 1942 og ble medlem i Oslo Schakselskap høsten 1957. Etter å ha blitt juniornorgesmester i 1962, rykket han året etter opp i eliteklassen der han i den neste tiårsperioden deltok de fleste gangene og blant annet tok andreplasser både i 1967, 68 og 74.

Eivind Poulsson ble FIDE-mester og hadde uten tvil styrken til å bli Internasjonal mester, men endte en hårsbredd fra tittelen etter to klare inntegninger. Han gikk blant annet suverent til topps i sin egen klubbformann Oddmund Falck-Kiils minneturnering på Hotel Viking i Oslo i 1977.

Eivind kunne noen ganger bli lurt av nervøsitet i avgjørende øyeblikk og trivdes kanskje aller best som en av våre dyktigste analytikere i sjakk, slik leserne av Norsk Tidsskrift for Sjakk, Norsk Sjakkblad og bladet Postsjakk fikk glede seg over gjennom mange år.

Han tok hovedfag i biologi på slutten av 60-tallet og ble forsker på Landbrukshøyskolen på Ås og deretter lektor på de videregående skolene Volda fra 1975, Nesodden fra 1980, St. Hallvard i Lier 1983 og Manglerud i Oslo fra 1984 til 2007.

Eivind utviklet sjakken sin i det sterke miljøet i Oslo Schakselskap, til han reiste utenbys og kom med i Volda Sjakklubb fra 1975. Tilbake i hovedstaden ble han et sentralt medlem i Brugata Sjakklubb fra 1980 og en kortere tid i Schakklubben av 1911.
Eivind Poulsson deltok på Norges lag i student-VM i 1968 og 69, gjorde gode resultater i flere landskamper og vant lag-NM med OSS i 1968. Med Brugata Sjakklubb vant han Østlandsseriens 1.divisjon 1985/86 og ble norgesmester i postsjakk for lag.

Vi minnes nå en av Norges både mest velspillende, analytiske og sympatiske toppspillere i sjakk.

Øystein Brekke