Pekere:
Sjakkbegreper
Hans Olav Lahlum
2002-intervjuet
Norske sjakknyheter
Norges Sjakkforbund
Antall lesere: 22.229 pr. 01.01.2007
Laget av
Eirik T. Gullaksen
Alle foto
Atle Grønn
|
|
Du Eirik, hvis jeg skriver et intervju til med supersmåen og du legger det ut på hjemmesiden din, får vi en unnskyldning til å legge ut dette bildet av oss selv....
Hans Olav: Jeg får begynne med på vegne av Bergens SKs hjemmeside å gratulere med dine store fremganger siden forrige intervju. Og fortsette med å takke for at du mellom alt annet mas tar deg tid til å stille opp en gang til.
Magnus: Takk og takk en gang til! Jeg synes fortsatt det er både mer interessant og mye hyggeligere å prate med sjakkspillende venner enn med journalister....
Hans Olav: Takk tilbake for den! "Velkommen hjem", får jeg så avslutte høflighetsfrasene ved å legge til. For du har vært mye på reisefot i mange måneder nå.... Hvordan har livet som 13-årig sjakkproff vært?
Magnus: Det har unektelig blitt mye reising i det siste, og mer bilkjøring enn jeg egentlig liker.Vi kjørte i høst først via Danmark, Tyskland og Østerrike til Italia, siden mye rundt på Balkan og over til Hellas i anledning EM. Siden kom vi hjem igjen delvis samme vei, via Italia, Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige. Og så har jeg jo til nå i 2004 også vært på turneringer i Nederland, Russland og på Island. Men det der med "proffsatsningen" min er en av tingene som er blitt veldig skjevt fremstilt i media. Det er riktig at jeg ikke har gått på skole etter sommerferien, og at jeg i stedet har spilt mye sjakk. Men det har siden før jeg begynte å spille sjakk vært planen til mor og far, at de en eller annen gang skulle ta fri ett år for å vise oss barna verden.... Så passet det slik både i forhold til meg og storesøster at det året ble i år. Og jeg skal definitivt tilbake til skolen i Norge fra høsten.
Hans Olav: Noen spesielle ikke-sjakklige opplevelser å fortelle om fra turen?
Magnus: Litt paradoksalt kjentes faktisk Kosovo som det tryggeste stedet vi har vært innom - det kom jo en FN-bil kjørende forbi ca annet hvert minutt.... Vi fikk litt problemer med en grensekontroll der, det var visst veldig alvorlig at lillesøster satt i forsetet på bilen. Og i Moskva ble det noe trøbbel med visaene våre, men det gikk også over. Øst-Europa er fattigere enn jeg ante, lange tunneler uten lys er jeg aldri prøvd før! Men det gikk bra det også. Ellers har det blitt litt for mye kultur for min smak, men jeg klarer heldigvis å lure meg unna noe av det med henvisning til sjakkforberedelser...
Hans Olav: Dere er dessverre langt fra første sjakkspillerne som har fått "misforståelser" angående visa i Moskva. Du var vel heldigvis for liten til å være med den gangen den norske VM-troppen ble innesperret på flyplassen der, fordi de nektet å betale for å få nye visa... Det går ubekreftede rykter om at søstrene dine i Moskva tilbrakte mye tid i Bolstoj-teateret, mens du lette etter en internettkafe for å kunne spille lynsjakk på ICC. Har du noen kommentar til disse ryktene?
Magnus: Det er nok noe i dem, men vel bare for en dag. Jeg slapp unna en ballettforestilling jeg ikke gledet meg til på den måten....
Hans Olav: Har du fått noen nye venner på turen?
Magnus: Jeg kan vel egentlig ikke si det. Har møtt mange hyggelige mennesker, men det blir lite tid til å bli kjent med motstanderne i for eksempel EM og VM - og språket begrenser jo også ofte mulighetene.
Hans Olav: Har du spilt mot noen jenter det siste året?
Magnus: Ja?!.....
Hans Olav: Noen jenter du har blitt bedre kjent med....
Magnus: Nei!!
Hans Olav: Der røk den overskriften.... Da får jeg prøve å finne en annen: Gleder eller gruer du deg til å begynne på skolen igjen til høsten?
Magnus: Skolen har jeg ennå ikke savnet. Faglig gir skoletimene meg lite, utrolig så mye mer effektivt det er å lære av mor og far. Jeg forstår jo selvsagt det praktiske problemet med en lærer på 30 elever, men det blir jo allikevel ganske frustrerende og lite stimulerende med all ventingen.... Jeg blir umotivert og bruker lite tid på skolearbeidet når det er slik. Holder meg allikevel blant de beste i klassen i alle fagene unntatt tegning, håndverk og annet som ikke passer for oss klåfingrede... Når jeg er på skolen gleder jeg meg til friminuttene og til å få gå hjem, men ikke til noe annet.
Hans Olav: Uff & uff ja... Dessverre har jeg ikke noen bedre trøst å gi deg enn at det blir bedre på videregående skole og mye bedre på universitetet! Vi er mange andre som i større og mindre grad har følt det på samme måte tidligere. Håper du ikke tar skrekken av grunnskolen, for det med utdannelse er egentlig veldig viktig.... Hvilke videre planer har du i så måte?
Magnus: Mor og far har hele tiden vært veldig bevisste på at jeg skal ta en utdannelse ved siden av sjakken. Det skal jeg. Men hva slags utdannelse vet jeg ennå ikke, det er jo noen år dit.
|

Dette går foreløpig ikke særlig bra.... Du Magnus, jeg forstår at knipsesjakk er veldig viktig for deg, men kunne du kanskje være så snill å ta tre minutters pause til å svare på et par korte spørsmål....
|
Hans Olav: Hva med klassekameratene dine, savner du ikke dem når du er så lenge borte på sjakkturneringen?
Magnus: Å jo, det er noe helt annet med dem enn med skolen. Det blir ikke så mye kontakt med klassekameratene mens jeg spiller turneringer utenlands, for jeg har ikke mobiltelefon. Synes ikke jeg trenger en egen ennå, og kobler bedre ut uten.... Men jeg holder kontakten med guttene i klassen når jeg er hjemme. Har spilt fotball med dem flere ganger i påsken, og da er jeg for å si det slik langt fra den første som går hjem!
Hans Olav: Så all sjakken har ikke gått på bekostning av fysisk aktivitet?
Magnus: Neida! Jeg spiller fotball så ofte jeg kan, og også med annen idrett når det passer seg slik. Siden vi kom hjem fra Reykjavik har vi nesten bare vært i fred på hytta. Da går jeg lange skiturer, er sosial med familien, og har det så bra som jeg kan ha det uten å spille sjakk...
Hans Olav: Hva slags musikk hører du på?
Magnus: Jeg er som sagt ikke kjempekulturell av meg, og hører ikke ordentlig på musikk... Men via bilradioen kan det jo bli mye forskjellig. Og "Knutsen og Ludvigsen" bruker jeg av og til høre sammen med småsøstrene mine når vi er alene hjemme, jeg synes fortsatt de er morsomme!
Hans Olav: Du leser sjakkbøker skrevet av GM-er på engelsk - og (langt mer typisk for norske sjakkjuniorer) Donald Duck-pocketer. Leser du noe mellom der også?
Magnus: Skolebøker, når jeg må... Ellers blir jeg ofte grepet av bøker om nye temaer, men har litt vanskelig for å komme i gang med dem på egen hånd. Jeg liker egentlig fortsatt bedre å bli lest for enn å lese selv. Vi leser ofte ting sammen i familien min, akkurat nå holder vi på med noen ættesagaer fra vikingetiden, ganske blodige saker faktisk...
(En videre diskusjon angående vikingetiden og ættesagaer sensureres dels fordi de fleste leserne antas ha liten interesse av den, og dels for å beskytte eventuelle svært unge lesere!)
Hans Olav: Hvilken sjakkbok har du lært mest av?
Magnus: Kramniks partisamling er imponerende bra, den har jeg lært mye av.
Hans Olav: Kan jeg kanskje tolke dette til at Kramnik er ditt sjakklige forbilde?
Magnus: Egentlig ikke, for jeg har aldri hatt noe bevisst sjakklig forbilde. Min favorittspiller er fortsatt meg selv :-).
Hans Olav: Du ble først trent av din far, men det tok jo ikke så lang tid før du var bedre enn ham. Så ble du trent av Torbjørn Ringdal Hansen, men føk i løpet av få måneder forbi ham også. Nå trenes du av Simen Agdestein og er i ferd med å gå forbi ham også i spillestyrke.... Nå vil selvsagt jeg sterkt poengtere at man ikke må ha et høyt ELO-tall for å kunne fungere som en god trener, siden stort sett alle "elevene" mine nå er forbi meg på ELO-listen... Men er det i ferd med å bli et problem for deg å finne en trener i Norge?
Magnus: For det første ble jeg fra start egentlig trent av meg selv mer enn av far.... Og for det andre har jeg fortsatt stor nytte og glede av å trene med Simen. Men jeg bør nok i tillegg tenke mer internasjonalt etter hvert. Jeg har trent litt med den danske 2600-spilleren Peter Heine Nielsen nylig, og det har fungert veldig bra. Håper å se mer til ham i fremtiden!
|

Han ville spille lyn først, og dette går om mulig enda dårligere.... Magnus virker å ha holdt formen, men jeg får visst heller lære meg knipsesjakk!
|
Hans Olav: Hvor mye trener du sjakk?
Magnus: Det er nesten umulig å måle det, det kan jo bli intenst med forberedelser og slikt under turneringer... Men når jeg er hjemme og ikke spiller turneringer, trener jeg veldig usystematisk.
Hans Olav: Analyserer du mye på dine egne partier?
Magnus: Hjemme er jeg ikke alt for systematisk der heller, dessverre. Men jeg forsøker å få analysert partiene mine med motstanderen etter at de er ferdigspilte, også hvis jeg har tapt. Sier nei til å analysere med motstanderen bare hvis det er noe spesielt med sykdom eller at jeg er sliten. Eller OK da, kanskje av og til hvis det er et veldig irriterende tap....
Hans Olav: Hvilket av partiene dine er du mest fornøyd med så langt?
Magnus: Jeg har ikke noe parti som peker seg klart ut - ennå. Men jeg var veldig fornøyd med 19-trekkseieren mot Sergei Dolmatov i Moskva, hadde ikke trodd at det kunne være så lett å slå en spiller på nesten 2600...
Hans Olav: Forrige gang jeg intervjuet deg, var på din 12-årsdag 30.11.2001, og da hadde du som langtidsmål å få 2650 i ELO. Nå som du er 13 er det bare 100 poeng igjen din, og jeg hørte at du i Corus hadde hevet målet til 2700. Noe nytt der?
Magnus: Målet stiger i takt med ratingen.... Så til deg i dag sier jeg 2750!
Hans Olav: Du hadde sist også mange og store ambisjoner for 2003. Mange trakk litt på smilebåndet over at du satset på å ta IM-napp og nå 2400 så raskt, og jeg var vel egentlig en av dem. Da året var over hadde du passert 2450 og jeg hadde kommet ut av telling på IM-nappene dine! Men det ble ingen pallplassering i NM, og heller ikke noe av planen om å vinne EM OG VM for ungdom.... Hvordan er du i ettertid fornøyd med sjakkåret 2003?
Magnus: Alt i alt syntes jeg det var et bra år! Men NM var en skuffelse, jeg startet svakt og fikk ikke en gang ett IM-napp til slutt.... Jeg bodde langt fra spillestedet sammen med familien min og familien til min venn Brede. (Brede Hagen er en tidligere lekekamerat av Magnus, og i dag en sympatisk 15-åring med rating på 1536. I NM 2003 ble han med 4½ / 9 nummer åtte i kadettklassen, som består av spillere født 1987 og senere. HOL) Det var som vanlig veldig hyggelig, men viste seg å fungere heller dårlig i forhold til seriøse forberedelser.
I EM for ungdom hadde jeg veldig god glid frem til de to siste rundene, men da stemte til gjengjeld ingenting. Jeg ble syk noen få dager etter EM og var veldig dårlig under VM for Ungdom - gikk i bane mellom sengen og spillelokalet første del av VM. Utrolig nok spilte jeg brukbart mens jeg var syk, men var helt tom for energi da jeg endelig ble frisk. Å bli IM var et hovedmål, som jeg selvsagt er veldig glad for at jeg klarte å oppfylle.
Hans Olav: Det er alle vi andre - unnskyld, "vi andre" - i Sjakk-Norge også! Året 2004 har startet enda mer sensasjonelt, du har på de tre første månedene tatt to GM-napp, passert 2550, spilt remis mot Kasparov i hurtigsjakk og slått Karpov i lynsjakk.... Hva er målene for resten av året?
Magnus: Hovedmålet for 2004 er fortsatt å bli GM, og det har jeg god tro på å klare.... Ellers forsøker jeg bare å ha det gøy med sjakk og å spille best mulig, og så får vi se hvordan det går! Det var ett stort mål å få spille VM, men det har jeg forsonet meg med at det ikke blir noe av nå. Fikk noen tilbakemeldinger fra X (navn på en høyt oppsatt person innen FIDE-systemet anonymisert. HOL) som var veldig optimistisk på mine sjanser til å få et Wild Card. Men det gikk jo dessverre ikke tross hans gode vilje, jeg sto ikke en gang på reservelisten da uttaket kom.
|

Dette går atskillig bedre! Har jeg fortalt om da jeg satt der og ventet 54 minutter på å finne ut om min motstander hadde sett at jeg var matt i tre? Og slik gikk det altså til at at alle ELO-poengene som du vant og jeg tapte da vi spilte i Göteborg, kom ett år forsinket fra FIDE! Festlig, ikke sant?
|
Hans Olav: Det kommer heldigvis alltid nye sjanser, særlig for deg.... Men skulle det mirakuløst åpenbare seg en sjanse nå, reiser du altså til VM selv om det går i Libya?
Magnus: Det kommer nok ingen sjanse nå. Men ellers JA - jeg ville fryktelig gjerne spilt VM. Mor var først veldig skeptisk når hun hørte at det skulle gå i Libya, men jeg hadde akkurat klart å overtale henne da FIDE sa nei.... Jeg hadde ikke vært redd for å reise til VM, regner med at VM-deltakerne vil bli holdt ganske isolert i Libya.
Hans Olav: Og til høsten er det sjakk-OL, slik det også var i 2002.... Var du skuffet over ikke å komme med på det norske laget den gang?
Magnus: Jeg vet jo at Y (Norsk GM som er Magnus' trener anonymisert! HOL) presset hardt på for å få meg med, og i ettertid er det jo lett å se at jeg kunne gjort det like godt som han som ble tatt ut som sistemann.... Men jeg var ikke skuffet over ikke å komme med i 2002, selv om jeg selvsagt håpet og selv om det hadde vært gøy å få spille OL. Det er jo en norsk tradisjon at man heller tar ut spillere som har 30 ELO-poeng mer og er ti år eldre.
Hans Olav: Hvem regner du per nå for Norges tre beste sjakkspillere?
Magnus: 1) Simen Agdestein 2) Magnus Carlsen 3) Einar Gausel.
Hans Olav: Og hvilke ambisjoner har du da i forhold til årets OL-uttak?
Magnus: Jeg har ingen krav knyttet til førstebordet. Simen er mye mer rutinert enn meg, og må om han spiller gjerne sitte først. Håper og tror vi i så fall har et ganske sterkt lag, og da får jeg sterk motstand og mye moro på andrebord også :-). Men med mindre resultatene endrer seg veldig, vil jeg ikke akseptere å spille etter noen andre enn Simen på OL-laget!
Hans Olav: Hva med NM 2004 i Måillde? Det har vært en del frem og tilbake med GM-enes deltakelse der, spiller du og i så fall med hvilke ambisjoner?
Magnus: Hva er det siste du har hørt om deltakelsen i NM?
(En fortrolig samtale mellom Hans Olav og Magnus angående eliteklassen i NM og GM-enes eventuelle deltakelse der, forblir fortrolig og sensureres derfor vekk her.)
Magnus: Jeg håper selvsagt flest mulig av GM-ene spiller. Vil helst slippe å være den klart høyest ratede, men regner med at jeg helt sikkert stiller hvis enten Simen eller Gausel gjør det. Og jeg spiller i så fall for å vinne NM, selv om det blir veldig vanskelig hvis Simen er med. Jeg må nok i så fall slå ham i innbyrdes oppgjør, tror han vil vinne flere partier enn meg mot de andre.
Hans Olav: Nå spilles i sidelokalet her årets Åpne NM, hvor både din far og din storesøster er med. Og du er innom her nesten hver dag, men trakk deg fra deltakerlisten. Innebærer dette at vi sjeldnere vil få se deg spille i Norge i fremtiden?
Magnus: Jeg spiller fortsatt gjerne i Norge. Men jeg har spilt litt for mye i det siste, og følte meg sliten etter Reykjavik. Da kjentes det lite motiverende å stille som toppratet med alt press på seg her i Oslo. Så jeg får heller ha litt påskeferie og konsentrere meg om hurtigsjakk og lynsjakk denne gangen. (Magnus spilte både hurtigsjakkturneringen og lynsjakkturneringen under Det Åpne NM, og vant begge foran en rekke GM-er og IM-er! Han spilte også laglynturneringen med tidshandikap, og vant der bl.a. mot GM Leif Erlend Johannessen med 1½ minutters betenkningstid mot 8½. HOL.)
Og så synes jeg det er veldig hyggelig en gang i mellom bare å kunne gå rundt og se på at andre spiller sjakk, og snakke litt med kjente....
Hans Olav: Jeg har alltid sagt at du er en klok ung mann, fortsett med å passe godt på at du ikke brenner ut... Corus-turneringen i Nederland ble ditt store gjennombrudd, noe mer å si om den?
Magnus: Resultatmessig er det vel mitt beste resultat så langt, og stort sett var jeg fornøyd med spillet også. Det første GM-nappet var selvsagt en sterk opplevelse. Sammen med det avgjørende IM-nappet i København, er nok Corus det største øyeblikket i min sjakkarriere så langt.
Hans Olav: Du spilte fantastisk pluss den turneringen, det var flere enn meg som gispet betatt under internettoverføringene av partiene dine. Så gratulerer igjen med det. Men mange av motstanderne dine spilte tilsynelatende langt under sitt vanlige nivå.. Merket du noe til at de fant det vanskeligere å spille mot deg enn mot hverandre?
Magnus: Jeg merket ikke noe til det, men spurte dem heller ikke.... Det passet jo godt at alle GM-ene var helt ute av form samtidig. For å få til et så godt resultat må jeg selvsagt ha marginene med meg, og det hadde jeg absolutt i Corus!
Hans Olav: Og GM-napp nummer to kom få uker senere, mot sterk motstand og under fremmede forhold i Moskva. Noe mer å si om den turneringen?
Magnus: Prestasjonen var lavere enn i Corus, men spillemessig var jeg omtrent like godt fornøyd med Moskva. Ble ikke utspilt av noen selv om jeg bare møtte sterke motstandere, og åpningene satt bra med begge farger.
Hans Olav: 4½ / 5 med hvit var særdeles fryktinngytende pluss, men med sort var det vel snarere stryk minus i Moskva?
Magnus: Ja og nei.... 1 / 4 er jo ikke mye, men skåren i Moskva er misvisende. Når jeg tapte tre partier med sort kom det mest av noen dumme bukker senere i partiet. Sortåpningene fungerte egentlig bra de også.
Hans Olav: Men så fikk du svingdøren i ansiktet i Reykjavik - hvorfor det?
Magnus: Hovedturneringen der var unektelig en skuffelse. Jeg fikk en dårlig start, rotet i begge de to første hvitpartiene. Men det kom seg veldig frem til jeg bukket meg vekk i en lovende stilling mot Korneev i syvende runde. Siden tapte jeg unødvendig mot Stefansson i åttende også. Så du det partiet? Jeg sto kjempegodt først og det burde vel være mulig å holde remis på slutten også, men å forsvare slike stillinger med kort tid er virkelig praktisk håpløst... Det ble stolpe ut den turneringen, men det er som sagt mulig at jeg hadde spilt litt for mye.
Hans Olav: Men så slo du til i hurtigpartier mot Karpov og Kasparov - og da var det plutselig "Hjelp, kameramenneskene kommer"....
|

Og dette går enda bedre... Han liker sikkert verken FIDE-tid eller Kasparov, det gjør jo ingen andre jeg kjenner heller! Kanskje jeg kan få jobbtilbud fra tysk sladrepresse når den engelske versjonen av dette intervjuet kommer?
|
Magnus: Ja, det der ble jo plutselig voldsomt oppblåst... Media har tydeligvis ikke fått med seg at overraskelsene sitter løsere med kort tid, og at det er full tids resultater man kan bli GM på.... Spillemessig var jeg ikke særlig fornøyd med de hurtigpartiene. Karpov imponerte meg, han spilte virkelig bra og jeg kunne bare håpe på remis før han helt uforståelig bukket løperen i løpersluttspillet.... Før det sto jeg dårligere i et sluttspill med ulikefargede løpere, og det høres jo ikke bra ut mot Karpov, han er fryktelig sterk i slike sluttspill. Og å tape ½ - 1½ mot Kasparov i hurtigsjakk var jeg slett ikke fornøyd med! Med hvit burde jeg vunnet den stillingen, og med sort spilte jeg som et barn!
Hans Olav: Kasparov regnes av de fleste eksperter som historiens sterkeste sjakkspiller, men er en sterkt omstridt person og regnes av mange som en ubehagelig motstander. Hva slags inntrykk fikk du av ham?
Magnus: Jeg syntes ikke han var spesielt forstyrrende å spille mot. Men han er jo rett ut sagt en ---------! (1 stk sterkt nedsettende norsk kraftuttrykk svært utypisk for Magnus ble her sensurert. HOL) Han opptrådte veldig arrogant og jeg ble ganske provosert. Jeg måtte vente en halvtime på å få starte fordi han hadde misforstått klokkeslettet. Det er vel kanskje managerens oppgave å lese opp spilleplanen for ham, men til syvende og sist er det da virkelig spillerens ansvar selv om han heter Kasparov! Jeg synes godt arrangøren kunne startet klokken hans, fyren fortjener å få seg en trøkk for arroganse! Forøvrig var det også en annen spiller som hadde misforstått starttidspunktet, men klokken hans ble startet da Kasparov kom....
Hans Olav: Kameraene har du altså måttet vende deg til å leve med, og nå skal det til og med lages en dokumentarfilm om deg. Virket det forstyrrende på Island?
Magnus: Han Øyvind Asbjørnsen som holder på med den dokumentarfilmen har vært med tidligere og vet i hvert fall litt om sjakk, så det er litt greiere med ham. På Island kom jo de norske TV-teamene først til hurtigsjakken og lynsjakken, og da satt vi så avskåret at jeg ikke merket noe særlig til dem under partiet. Jeg skulle gjerne hatt litt mindre pågang fra media, men vi har faktisk nesten ikke vært i kontakt med dem etter at hele familien fikk spandert lunsj av -- (Avisnavn anonymisert. HOL) da vi kom hjem fra Reykjavik. Det er jo lov å si nei også...
Hans Olav: Er det noe spørsmål du er særlig lei av å svare på fra journalister?
Magnus: JA. Kan jeg få nevne tre? Takk!
- "Hvorfor spiller du sjakk?"
- "Hvor gammel var du da du begynte å spille sjakk?"
- "Hva må du gjøre for å bli stormester?"
Hans Olav: Jeg tar til skrekk og advarsel med alle tre, så kan vi jo håpe at du slipper å få dem igjen... Betenkningstider er fortsatt et omstridt tema i sjakkens verden, har du noe nytt å si om det?
Magnus: 2 timer på 40 trekk og 1 time på resten som brukes her (i Det Åpne NM) er en bra tid, eventuelt en ordning med tilleggstid per trekk som også gir 6-7 timer per parti. FIDE-tiden kan være praktisk å ha i en av turneringene hvis jeg spiller to tett på hverandre, som jeg skal gjøre med Dubai og Sigeman like over påsken. Og i de store mesterskapene er jeg jo nødt til å spille med FIDE-tid. Men jeg forsøker unngå den når jeg ellers leter etter turneringer, det blir mer interessant sjakk med bedre tid.
Senere oppdatering: Etter suksessen i Dubai har Magnus fått et noe mer positivt syn i forhold til FIDE-tid,
og understreker at han også er fullt åpen for spennende turneringer spilt med denne betenkningstiden :-).
Hans Olav håper dette vil endre seg igjen etter Magnus' neste turnering med full tid :-) :-)
Hans Olav: Du spiller langt mer varierte åpninger enn de fleste 2500-spillere. I hvor stor grad har dine spektakulære offerpartier kommet direkte som resultat av forberedelser?
Magnus: De kombinasjonene jeg har fått inn har alle kommet som improvisasjoner ved brettet. Jeg har ikke vunnet noe parti på toppnivå som direkte følge av åpningsforberedelser. Men ofte har jeg sett lignende taktiske temaer før, og det hjelper veldig hvis jeg har satt meg inn i stillingstypen fra før. Så jeg forbereder meg som best jeg kan med Chessbase for hvert parti, og forsøker bevisst variere åpningene.
Hans Olav: Det kjedeligste ved å spille sjakk er å tape, sa du sist jeg intervjuet deg. Og du er fortsatt bare 13 år, og taper tross alt fortsatt viktige partier fra tid til annen.... Hender det at du gråter eller blir veldig deprimert når et feiltrekk taper partiet etter fem-seks timers spill?
Magnus: Jeg kan fortsatt bli "ordentlig sur" på meg selv når jeg taper, ja! Men stort sett går det fort over, og hvis jeg blir sur på meg selv skal det i hvert fall ikke gå ut over motstanderen ... Det gjelder å se fremover til neste runde og neste parti etter tap. Etter tapet i første runde i Moskva forsøkte jeg for noen runder bare å spille uten å tenke på sjansene til GM-napp, og det fungerte jo så bra at jeg til slutt fikk GM-napp allikevel!
Hans Olav: En av mange likheter mellom sjakk og livet, er at dagens nederlag kan bli morgendagens seire hvis man bare ser fremover og lærer av hva man gjorde feil... Hva er det verste øyeblikket i din sjakkarriere så langt?
Magnus: Da det gikk opp for meg at jeg hadde bukket i siste runde av EM for ungdom 2003 - og i VM for ungdom 2002! Følelsen når jeg oppdager at jeg har bukket er fortsatt forferdelig!
Hans Olav: Uff ja, den kjenner vi sjakkspillere på alle nivåer alt for godt... (Videre detaljer fra historien om da undertegnede ventet 54 minutter på om motstanderen skulle se en matt i tre, og senere vant partiet, er det kanskje best for alle at vi sensurerer her.) Og hvem er verdens tre beste spillere født 1990 eller senere?
Magnus: Jeg hadde ikke være langt etter Karjakin (det ukrainske vidunderbarnet Sergey Karjakin, født 12.01.1990, er verdens yngste GM og har en FIDE-ELO på 2580 mot Magnus' 2552. HOL) på ELO, hvis ikke FIDE hadde fratatt meg masse poeng ved å bruke feil koeffisient på meg, i strid med deres egne ratingregler. Men jeg tror han fortsatt er litt bedre enn meg, så tallene slik de står er nok ganske dekkende. Regner meg selv som en klar nummer to og ser ingen klar nummer tre, men det er mange store talenter på vei opp i denne aldersklassen.
(Fortrolig samtale mellom Hans Olav og Magnus angående FIDE og FIDE-ELO, inkludert den utrolige historien om hvorfor Magnus fikk sine ELO-poeng fra Göteborg 2002 ett år forsinket, forblir fortrolig og sensureres vekk her!)
Hans Olav: Hva regner du som din største styrke som sjakkspiller?
Magnus: Jeg er nok fortsatt best i åpne stillinger hvor det er jeg som har angrepssjansene. Og jeg regner ganske bra, særlig på korte taktiske varianter.
Hans Olav: Og din største svakhet som sjakkspiller?
Magnus: Tror egentlig det først og fremst er mer erfaring jeg trenger nå. Og jeg bør fortsatt arbeide med å unngå tidsnøder. Jeg er visstnok flink til ikke å se nervøs ut når jeg får tidsnød, men kan få halv-panikk bak masken da - særlig hvis jeg begynner å slite etter å ha stått godt tidligere....
Hans Olav: Også en vel kjent følelse for sjakkspillere på alle nivåer, hyggelig å høre at det gjelder spillere på 2550 også! Hva liker du best med norsk sjakk?
Magnus: (Etter dagens lengste tenkepause) De fleste norske sjakkspillere er veldig hyggelige mennesker....
Hans Olav: Og hva trenger vi mer av i norsk sjakk?
Magnus: Kan dessverre ikke si at jeg er alt for imponert over sjakkforbundenes måte å oppmuntre unge spillere på vei opp. Det vi mangler i Sjakk-Norge er vel ellers fremfor alt flere sterke spillere... Men vi er i fremgang nå, det er vel ikke så mange andre land som har tatt fire GM-napp til nå i år?
|

Sjakk skal være gøy, og Magnus spiller gjerne ut over kveldene sammen med svakere spillere
også.... Her på det humørfylte vinnerlaget "three men and one baby", fra den legendariske
pratelagsjakkturneringen "Snurre Open" i 2003. Laglibero Magnus Carlsen ca. midt på bildet, resten av røkla er de noe
mindre talentfulle nordmennene Geir Sune Tallaksen, Hans Olav Lahlum og Kjetil Stokke.
|
Hans Olav: Det har jeg ikke tenkt over, men du har et godt poeng i hvert fall i forhold til land i Vest-Europa... Hva heter spilleren i verden og i Norge som du helst vil slå?
Magnus: I Norge er det definitivt Simen Agdestein, gjerne i NM til sommeren.... Har slått ham i hurtigsjakk, men aldri møtt ham med full tid. I verden er det like definitivt Kasparov, han fortjener det virkelig!
Hans Olav: Like over påske skal du legge ut på en ny lang biltur, som først stopper i Dubai... Og derfra reiser du direkte videre til Sigeman-turneringen i Sverige (og Danmark). Hva er ambisjonene for disse turneringene?
Magnus: Det gir seg vel selv? Hadde jo passet veldig bra å få det tredje GM-nappet på plass i en av dem, da....
Hans Olav: Det ante meg... Kan bli et bra sjakkår i 2004 også hvis du oppfyller hovedmålet i april! Din neste turnering i Norge blir NM-finalen for lag i Trondheim i 19.-23.mai, hvem regner du som favoritter der?
Magnus: Ikke ta det ille opp hvis jeg ikke nevner Porsgrunn, for det gjør jeg ikke :-). Tror gullkampen vil stå mellom OSS og NTG, og at vi med Simen og meg på plass øverst har gode sjanser.
Hans Olav: BUHUUUUULK.... Du det er helt greit, egentlig er jeg enig i det tipset, men ikke ta det ille opp at "Porsgrunn Panters" har litt andre planer!
Hans Olav: Nok spørsmål for i dag, på vegne av norsk sjakk to tusen takk for tålmodigheten!
Hans Olav: Siden jeg sånn på fritiden er sjakktrener også, pakket jeg ned noen av mine topphemmelige oppgaver før jeg dro hjemmefra... Hvis du tør å stille til oppgaveduell mot en GM, skal jeg gjøre et unntak fra min gamle leveregel om aldri å offentliggjøre oppgavene mine på internett!
Magnus: Hvor har du gjemt oppgavene og hvem skal jeg duellere mot hvor?
Hans Olav: Oppgavene har jeg her, et analyserom står klart - og der borte har vi motstanderen din. LEFFI!! La de to unge damene være i fred og kom over hit! I dag!! Jeg sitter her med en 13-åring som har uttalt at han er bedre enn deg og at du ikke er blant Norges tre beste sjakkspillere! Regner med at du tar utfordringen og stiller til en oppgaveduell på internett mot ham?
Leif Erlend: Oppgaveduell på internett - mot Magnus!? Det passer kanskje ikke helt optimalt akkurat i dag, for jeg var på en liten sosial sammenkomst i går kveld....
Hans Olav: Det er du jo før de fleste av partiene dine også, kom igjen!
Leif Erlend: OK da, jeg må bare hente en stor kopp kaffe først...
Magnus: Tror jeg har svært gode sjanser mot han der, i hvert fall i dag....
her.
| |
|
|
Rating (ELO-rating) = måleenhet for sjakkspilleres spillestyrke, oppfunnet av
professor Arpad Elo. Det finnes for norske spillere to parallelle ratingsystemer: Ett administrert av
verdenssjakkforbundet FIDE som bare registrerer internasjonalt registrerte turneringer, og ett administrert av
Norges Sjakkforbund som også innbefatter lokale og nasjonale turneringer i Norge. En person helt uten sjakkunnskaper
har spillestyrke 0, en nybegynner kanskje 300-500 og en utøvet turneringsspiller kanskje 500-800 – avhengig av
definisjon. I Norgesmesterskapet inndeler man spillerne i ratingklassene Elite (minst 2300 + spesielt kvalifiserte
eller uttatte), Mester (minst 2000), klasse 1 (minst 1750), klasse 2 (minst 1500), klasse 3 (minst 1250), klasse 4
(minst 1000) og klasse 5 (lavere). I tillegg finnes aldersklasser med egne NM-titler for spillere under 20 eller
over 60 år. Noe absolutt toppunkt for rating finnes ikke, men de hittil høyeste registrerte tall internasjonalt
ligger på rundt 2850, mens de beste norske spillerne vanligvis befinner seg mellom 2500 og 2600. De norske
ratinglistene finner du hos Rune Djurhuus
og de internasjonale hos FIDE.
GM = Grandmaster = ”Stormester” = Den høyeste av de livsvarige titlene til
verdenssjakkforbundet FIDE. For eksempel i forbindelse med Junior-VM og Sjakk-OL kan man bli GM bare ved et
svært sterkt resultat i et internasjonalt mesterskap, men vanligvis forutsetter det foruten en internasjonal
rating på minst 2500 minst tre GM-napp - dvs resultater med en ratingprestasjon på minst 2601 (og diverse
spesifikke tilleggskrav, blant annet at man møter tre GM-er) fra internasjonale turneringer. Det er nå 6 norske
stormestre: Simen Agdestein, Leif Erlend Johannessen, Einar Gausel, Berge Østenstad, Rune Djurhuus og Jonathan Tisdall.
IM = International Master = ”Internasjonal mester” = Den nest høyeste av de
livsvarige titlene til verdenssjakkforbundet FIDE. Det finnes en del muligheter til å bli IM bare ved et svært
sterkt resultat i enkelte internasjonale mesterskap eller kvalifisering til mesterskap, men vanligvis forutsetter
det foruten en internasjonal rating på minst 2400 minst tre IM-napp - dvs resultater med en ratingprestasjon på
minst 2451 (og diverse spesifikke tilleggskrev, blant annet at man møter tre IM-er eller to GM-er) fra
internasjonale turneringer. Norge har 16 IMer.
FM = FIDE-master = ”FIDE-mester” = Lavere livsvarig tittel fra verdenssjakkforbundet
FIDE. FM-tittelen kan man kvalifisere seg for ved å nå en internasjonal rating på 2300, eller ved direkte
kvalifikasjon fra internasjonale mesterskap – bl.a. får inntil tre spillere tittelen for poengmessig delt
førsteplass i VM for ungdom, i hver av klassene U10, U12, U14, U16 og U18. Dermed er Magnus nå blitt en
av Norges 25 FMer.
| |
|
|
Intervjuet er skrevet av Hans Olav Lahlum (= Bl.a. spiller på 2200-nivå,
internasjonal sjakkdommer, organisator av bl.a. de internasjonale sjakkturneringene på Gausdal, norsk lagleder
i en rekke internasjonale ungdomsmesterskap, turneringssjef og forbundsstyremedlem i Ungdommens Sjakkforbund
1992-2001). Lahlums første bok som historiker kommer senere i år, en biografi om tidligere statsminister
Oscar Torp. Intervjuet med Magnus Carlsen ble foretatt i påsken 2004 og offentliggjort etter
senere godkjennelse av teksten fra Magnus Carlsen og hans foresatte. Eventuelle reaksjoner og spørsmål fra leserne
kan sendes til hanso.lahlum@c2i.net.
|
 |
|
|

NÅ er denne reportasjen også over. Helt over. Borte vekk. Magnus har vunnet lynturneringen og blitt kjørt hjem av faren sin. Men Magnus får du nok høre mye mer om alt i 2004, og kanskje kanskje stiller han til et nytt intervju her i 2005? Takk til de som ble med helt hit, jeg vil savne dere....
|
|
|