BERGENSJAKK

Julius Baer Generation Cup 2024 – Play-In

Fedoseev vant Play-In til Julius Baer Generation Cup
(Foto: Chess.com)

Champions Chess Tour 2024I går var det kvalifiseringsturnering (Play-In) til divisjonsspillet i Julius Baer Generation Cup, den fjerde og siste turneringen i Champions Chess Tour 2024. De 69 beste spillerne gikk videre til cupspill torsdag. Cupspillet avgjør hvilken av de tre divisjonene spillerne havner i. Turneringen ble spilt over nett hos Chess.com.

GM Vladimir Fedoseev (SLO 2731) gikk til topps i kvalifiseringsturneringen med 7½ poeng på 9 runder. Fedoseev er ikke en spiller helt i verdenstoppen, men det er ikke mange dagene siden han slo Carlsen i Sjakk-OL. Et halvpoeng bak vinneren fulgte seks spillere på 7 poeng. De mest kjente navnene i denne gruppen er GM Wesley So (USA 2735) og GM Levon Aronian (USA 2757).

De 11 beste i kvalifiseringsturneringen skal spille cup om plass i 1. divisjon. Det blir to cuprunder, men Fedoseev, GM Magnus Carlsen (2834), GM Ian Nepomniachtchi (FID 2752), GM Arjun Erigaisi (IND 2698) og GM Vidit Gujrathi (IND 2674) står alle over første cuprunde. Dette betyr at Carlsen må vinne én match over fire partier for å gå videre til 1. divisjon. Med tap i denne matchen blir det 2. divisjon i stedet.

Det var tre norske stormestre med i kvalifiseringsturneringen, men ingen av dem var i nærheten av å gå videre. GM Kjetil A. Lie (2460) gjorde det best med 4 poeng og 112. plass, mens GM Johan-Sebastian Christiansen (2468) og GM Aryan Tari (2559) begge endte på 3 poeng. Både Christiansen og Tari trakk seg etter runde 8, da det var klart at de ville bli utslått.

Les mer om Julius Baer Generation Cup hos Chess.com: Fedoseev Wins Play-in, Triumphs In Final Round With Black Win Vs. Wesley So.

Cupspillet starter torsdag 26. september kl. 17.00. Direktesendte partier kan finnes hos bl.a. Chess.com. Det er sending på TV 2 Sport 2 fra kl. 16.45. I studio er bl.a. GM Jon Ludvig Hammer og WFM Maud Rødsmoen.