BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2024 – 10. runde

Carlsen vant sitt siste OL-parti i denne omgang
Carlsen vant sitt siste OL-parti i denne omgang
(Foto: Maria Emelianova / Chess.com)

Sjakk-OL 2024 i BudapestDet norske herrelaget i Sjakk-OL måtte nøye seg med uavgjort 2-2 mot Moldova i tiende runde. Dette var en skuffelse, da Norge var betydelig høyere ratet på tre av de fire bordene.

GM Magnus Carlsen (2832) spilte et bra parti med hvit mot 21-årige GM Ivan Schitco (MDA 2527). Fra rundt trekk 20 økte fordelen jevnt og trutt fram til Schitco ga opp i et håpløst sluttspill. Dette var Carlsens siste OL-parti i denne omgang, siden han står over siste runde. Verdenseneren endte med 6 poeng på 8 partier og ratingprestasjon på 2810, altså et helt greit resultat som kan være godt nok til en individuell medalje.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2661) gikk på sitt andre tap på rad, med svart mot IM Andrei Macovei (MDA 2464). Nordmannen fikk en passiv stilling fra åpningen og ble langsomt utmanøvrert. Christiansen har slitt med de svarte brikkene i dette mesterskapet, og har bare 1½ poeng av 5. Med hvit har det gått mye bedre.

GM Aryan Tari (2642) hadde fordel i midtspillet med hvit mot FM Jegor Lashkin (MDA 2472), men motstanderen ofret seg til farlig motspill. Dermed måtte Tari dra i nødbremsen og forsvare seg til remis.

Det virket en stund som om Norges fjerdebordspiller GM Frode Urkedal (2546) skulle sikre lagseier, med stor fordel i sluttspillet mot GM Viorel Iordachescu (MDA 2572). Men så kom det en stor feil i trekk 40, og Iordachescu hadde ingen problemer med å sikre remis etter dette. Urkedal er uansett norsk toppscorer, og kan med seier i siste runde kanskje kjempe om individuell medalje.

Gukesh slo Caruana da India slo USA
Gukesh slo Caruana da India slo USA
(Foto: Maria Emelianova / Chess.com)

Toppoppgjøret i tiende runde var mellom India og USA, de to høyest ratede lagene. Her gikk ungdommen seirende ut, da India vant 2½-1½ i en skarp match med bare en remis. GM Gukesh D (IND 2764) vant på førstebord mot GM Fabiano Caruana (USA 2798), og har uoffisielt passert 2790 i rating.

Før siste runde leder India i Åpen klasse med 19 av 20 mulige lagpoeng. Kina på 17 poeng er eneste utfordrer til gullet, mens Slovenia er på en overraskende tredjeplass med 16 poeng. USA, Usbekistan og Ukraina er blant lagene på 15 poeng.

Norge falt ytterligere noen plasser på tabellen, og er nummer 26 med 13 lagpoeng. Dette er 20 plasser under forhåndsrangeringen. Færøyene har også 13 lagpoeng og er nest beste nordiske lag. Danmark, Sverige og Finland er alle på 12 lagpoeng, mens Island har 10.

Det norske kvinnelaget knuste Bangladesh 3½-½ etter partiseire til WGM Niina Koskela (2173), WIM Sheila Barth Stanford (2175) og Monika Machlik (2109). WIM Olga Dolgova (2171) var i trøbbel underveis, men berget remis mot WFM Anjum Noshin (BAN 2085) på førstebord. Stanford med 6½ av 8 er toppscorer, men har møtt for svak motstand til å kunne ta individuell medalje.

Fra kampen mellom India og Kina
Fra kampen mellom India og Kina
(Foto: Michal Walusza)

Det er helt åpent i gullkampen i Kvinneklassen, hvor India og Kasakhstan har 17 lagpoeng, mens USA og Polen har 16. Deretter følger fem lag med 15 poeng.

Sverige og Norge på 13 lagpoeng er beste nordiske lag, mens Finland har 12, Danmark 11 og Island 10 lagpoeng.

Ellevte og siste runde spilles søndag kl. 11.00. Kampen om gullet avgjøres i matchene SloveniaIndia og KinaUSA. Det norske herrelaget møter Italia. Siden Carlsen står over blir det Christiansen som skal forsvare førstebordet med svart mot GM Daniele Vocaturo (ITA 2600).

Det norske kvinnelaget møter Sveits. Her blir sveitserne favoritter, takket være den tidligere russiske kvinneverdensmesteren GM Alexandra Kosteniuk (SUI 2483) på førstebord.

Det blir direktesendte partier med 15 minutters forsinkelse hos bl.a. Lichess og Chess.com. Offerspill vil kommentere mesterskapet på Twitch og YouTube.

Se også omtale hos Chess.com.